Archive for maj 2009

Hverdagsmad – Lyn-ratatouille

For et stykke siden fortalte min ven Morten “Cykelkok” mig om, hvordan han havde forsøgt at genskabe den ratatouille, der bliver serveret i Pixar tegnefilmen af samme navn. Og resultatet var ikke bare æstetisk smukt som i filmen, men også en af de bedste ratatouille, han nogensinde havde smagt. Jeg har ikke set filmen, men da […]

Ny vin på nye flasker

Jeg er typen, der er begejstret for, men relativt uvidende om vin, og derfor desværre ikke altid i stand til at kunne spotte den gode vin fra den mindre gode. Derfor lader jeg mig også lokke af etiketter, når de er kreative og smukke som nedenstående. Interessant nok er det tilsynelande primært australierne og amerikanerne, der kan finde ud af det der med etiketterne. Onde […]

Hverdagsmad – sauterede ærter

Her er en hurtig og enkel måde at tilføre lidt ekstra knas og smag til en bakke nye ærter. Sauterede ærter med pistacienødder og estragon (2 pers.) 150 g bælgede ærter En håndfuld frisk estragon 20 g smør 100 ml hvidvin eller en lys hedvin 1 dl pillede, saltede pistacienødder Havsalt Friskkværnet sort peber Bælg ærterne, fjern skallen […]

Uovertrufne bøffer fra Løgismose?

I det seneste nyhedsbrev fra den gastronomiske virksomhed Løgismose, reklameres der med “uovertrufne bøffer fra Nebraska,” nærmere bestemt fra Greater Omaha, Inc. Herfra, fortæller Løgismose, kommer noget af det bedste oksekød, som det amerikanske marked kan byde på. Der skrives desuden: “Kødkvæget er af racerne Hereford og Angus, og det stammer fra udvalgte kvægavlere, som “Greater Omaha […]

Food pairing 4

Som jeg før har været inde på, kan jeg kun anbefale den belgiske hjemmeside Foodparing, hvis man søger inspiration til nye opfindelser i køkkenet. Senest fik jeg idéen til denne enkle salat efter et opslag på agurk. Agurkesalat med appelsinskal og mandel (2 pers.) 1 agurk 1 økologisk appelsin 50 g mandler (evt. Marconas mandler fra Gispert) 3 […]

Måske kommer det til at knive med gaflerne

Hvis du allerede nu kan forudse en lang sommer med picnicudflugter og grill på strande, i parker og skove, så var dette bestiksæt fra altid geniale Muji måske en idé. Så du slipper du i hvert fald for endnu en sommer med banden og svovlen over knækket plastikbestik. Hvis du derimod nærmere forestiller dig en sommer fyldt med gastronomiske eksperimenter a la […]

Madordning

Allerede inden den nye madordning i institutionerne er trådt i kraft, møder den massiv kritik fra flere sider – Politiken, Information, TV2 Nord. Selv har jeg svært ved at afgøre, om det er en god idé. For jo, det er selvfølgelig indlysende, at hvis det kunne lade sig gøre for de enkelte institutioner at tilbyde et frisk- […]

Weekendmad – Lammeskank i marsala og lakrids

Til fredagens aftensmad lod jeg mig inspirere, dels af princippet bag Michael Poulsens to spændende kogebøger – En Vinpushers Kogebog I + II – om at lade vinen afgøre, hvilken type mad man serverer, og dels af en fantastisk ret, jeg fik serveret ved den senest NaCl begivenhed, der involverede lam, lakridspulver og en sindssygt lækker autralsk rødvin med toner af lakrids. Jeg havde købt […]

Hverdagsmad – Aspargessuppe

Aspargessuppe er en luksuriøs lille servering, der giver dig maksimal udbytte af aspargesene. Dels fordi du ikke behøver at brække et stykke af bunden af, dels fordi du ikke hælder al smagen ud i vasken sammen med kogevandet. De fleste har nemlig tendens til tilberede asparges ved at koge dem i vand. Men da asparges er en af […]

Madens væsen

Her er et anderledes blik på mad og den rolle maden spiller i vores liv fra den tjekkiske surrealist Jan Švankmajer. Anden del kan ses her.