Hverdagsmad – Lyn-ratatouille

For et stykke siden fortalte min ven Morten “Cykelkok” mig om, hvordan han havde forsøgt at genskabe den ratatouille, der bliver serveret i Pixar tegnefilmen af samme navn. Og resultatet var ikke bare æstetisk smukt som i filmen, men også en af de bedste ratatouille, han nogensinde havde smagt.

Jeg har ikke set filmen, men da jeg stod med alle de traditionelle ingredienser i huset, fik jeg lyst til at gøre ham kunsten efter. Et hurtig kig på nettet afslørede, at Morten ikke var den eneste, der var blevet fanget af maden fra filmen, og sandelig om New York Times ikke havde publiceret den originale opskrift på den Confit Byaldi som filmens version af ratatouille helt korrekt hedder.

Og det er måske heller ikke så mærkeligt, at opskriften er god, for den er specielt udviklet til filmen af den amerikanske über-chef Thomas Keller, der blandt andet står bag den legendariske restaurant The French Laundry.

Desværre fandt jeg også ud af at retten inkluderede 2 timer i ovnen ved lav varmen, og det var der altså ikke tid til den aften. Derfor måtte jeg ty til en hurtig hjemmestrikket lynversion af retten, så maden kunne komme på bordet. Resultatet er ikke helt så fotogent som Kellers og muligvis heller ikke så raffineret i smagen, men rigtig god og sund mad på en hverdagsaften. Den ægte varer må prøves en weekend.

Ratatouille (2 – 4 pers.)

2 store skalotteløg
2 fed hvidløg
2 courgetter
1 aubergine
1 rød peber
4 tomater
150 ml vermouth
Havsalt og friskkværnet sort peber
Olivenolie
Basilikum

Pil hvidløg og løg. Del løgene i fire både og snit hvidløget i tynde skiver. Svits let i en stor sautépande i lidt olivenolie indtil løget er gennemsigtigt, men uden at det tager farve. Skær courgetter, aubergine, rød peber og tomater i grove stykker. Kom med på sautépanden og steg videre et øjeblik inden vermouthen hældes ved. Krydr med salt og peber, låg på og lad det simre indtil auberginen er mør, ca. 15 minutter.

Smag til med salt og peber og vend den grofthakkede basilikum i. Servér alene med brød eller sammen med f.eks. svinemørbrad og ris.

Eventuelle rester kan blendes næsten dag og serveres som kold eller varm suppe.

Leave a Reply