Bruschetta

Det er interessant, hvordan smagen af en given ret bliver hængende fra første gang, man smager den. Første gang jeg smagte bruschetta var i begyndelsen af 90’erne på restaurant Nostradamus i Nyhavn, hvor jeg arbejdede som tjener. Det blev hurtigt et fast element i min aftensmad på restauranten, og inden jeg forlod stedet, fik jeg chefkokken til at vise mig, hvordan han lavede den. Siden da, har jeg altid ment, at denne version var den eneste rigtige.

Bruschetta stammer fra Toscana regionen i Italien. Det var oprindelig fattigmandskost, der blev lavet til arbejderne i marken, ofte af gammelt brød, gnedet med et hvidløg og dryppet med olivenolie. Oven på brødet lå der, hvis man var heldig, lidt pålæg, som regel tomat.

I dag er det en klassisker i det italienske køkken. Og som det ofte gør sig gældende med klassikere, så ender de let med at blive lidt mishandlet. Den her version behøver man dog ikke at skamme sig over. 

Det vigtigste er olivenolien. Den skal være rigtig god og pebret i smagen. Bedst er det selvfølgelig også, hvis du har nogle store solmodne tomater, men jeg synes faktisk også, at denne ret kan være udmærket til at få kål på de lidt kedelige tomater, man får i de kolde måneder. Her er hvidløget hakket og blandet med tomaterne. Det giver en kraftigere hvidløgssmag, som jeg godt kan lide. Hvis man skal til jobsamtale om tyve minutter eller ikke er så glad for hvidløg, kan man i stedet gnide hvidløget direkte på det ristede brød, som man gjorde oprindeligt.

2 pers.

2 skriver sprødt og sejt surbrød
2 store tomater eller 8 cherrytomater
1 fed hvidløg
En lille håndfuld bredbladet persille
6 spsk. olivenolie
Havsalt og friskkværnet sort peber

Skær tomaterne i små tern. Hak hvidløg og persille meget fint. Bland tomat, hvidløg og persille i en skål. Hæld olien udover og krydr med lidt salt og peber. Lad blandingen stå og trække i en halv times tid på køkkenbordet, så smagene får lov at blandes. Hvis tomaterne mangler lidt sødme, kan man drysse en kvart tsk. rørsukker på.

Rist brødet på en brødrister eller grillpande. Smag på tomatblandingen, krydr med salt og peber om nødvendigt og fordel tomaterne på de to skiver brød. Husk endelig også at hælde den lækre tomatsaft/oliedressing ud over. Servér med det samme.

One Comment

  1. […] havde lyst til at lave bruschetta, den italienske klassiker som jeg tidligere har skrevet om. Men de friske tomater er der stadig ikke meget ved. En hurtig gennemgang af grøntsagshylderne i […]

Leave a Reply