Rødkålssalat med appelsin og estragon

I en kasse på bagtrappen lå der et kæmpe rødkålshoved, der ikke var blevet brugt juleaften! Jeg tænkte, at nu var det vist ved at være sidste udkald, hvis det skulle have lov til at blive til menneskeføde.

Til min overraskelse, så fejlede kålhovedet absolut intet, og efter at jeg lige havde pillet de yderste blade af, der var blevet lidt tørre i kanten, så det ud som nyt.

Juleaften lavede jeg denne rødkålssalat med appelsin og tranebær af Claus Meyer, men for at der ikke skulle gå jul i den, lavede jeg min egen januar version. 

(4 pers)
 
¼ rødkål
3 spsk. æbleeddike
50 g smuttede mandler
2 appelsiner
1 spsk. honning
3 spsk. olivenolie
1 fed hvidløg
En håndfuld frisk estragon
Havsalt og friskkværnet sort peber

Fjerne de yderste blade af kålen og skær stokken fra. Snit kålen meget tyndt. Hvis man ikke er hurtig med kniven, må man give sig god tid, der er ikke noget ved tykke kålstrimler. Især ikke af rødkål, der er lidt sejere i teksturen end hvidkål. Vend kålen godt sammen med eddiken og krydr godt med havsalt. Lad kålen trække på køkkenbordet, mindst en halv time, gerne en eller to, hvis du har tid.

Skær mandlerne i aflange splitter og rist dem let på en pande, indtil de lige har fået lidt farve. Pil skrællen af appelsinerne og fjern så meget som muligt af det hvide. Del appelsinerne i både og del hver båd i to.

Knus hvidløget med lidt salt i en morter, kom honning og olie i morteren og kør det godt sammen til en dressing. Smag til med salt og peber. Pluk en lille håndfuld frisk estragon.

Lige inden servering vendes rødkål, appelsinstykkerne, mandelsplitter og estragon sammen. Vend dressingen i og smag til en sidste gang.

Jeg serverede salaten til frikadeller.

One Comment

  1. Pierre siger:

    Godt rødkålstip – nu slipper jeg for at smide et halvt hoved ud. Har efterhånden lavet den flere gange og i varierede udgaver, senest til lammefilet med estragon “on the side”, da resten af familien har estragon-fobi. I øvrigt ekstra lækker med lidt Accent d’Oc eddike.

Leave a Reply