Danmarks nationalspise

De findes i utalllige variationer og i stort set alle verdens køkkener, kødbollerne, men den danske frikadelle har nu alligevel sin helt særegne smag. Og selvom at frikadellen først dukkede op i midten af 1800-tallet i en form, der minder om den, vi kender i dag, så har den indtaget en unik plads i denne danske madkultur og selvforståelse, der har gjort den til en af de meget få gamle danske retter, der stadigvæk kan konkurrere med især de italienske “nyklassikere”, som spaghetti, lasagne og pizza, der ellers har overtaget mange af topplaceringerne på listen over danskernes favorit aftensmåltider.

Frikadellen er en interessant størrelse, fordi den på en måde er hele det danske landbrug samlet i en enkel lille velsmagende klump. Først og fremmest er der selvfølgelig svinet. Koen er også repræsenteret, nogle gange både i form af kød og mælk. Hønsene leverer æg, marken står for havregryn eller mel og jorden for løget…og selvfølgelig kartoflerne som man jo næsten altid serverer dem sammen med. Jeg synes sgu, det er lidt smukt.

Når man laver fars, kan det godt betale sig at være lidt omhyggelig med forholdet, så jeg finder altid vægten frem, ligesom når der skal bages. På den måde undgår man at skulle stå og stege små prøver, hvis man ikke har lyst til at smage på den rå fars.

Man siger, at man kan kende sin kok på hans frikadeller. Og med dem her er jeg ikke bange for, at folk skal lære mig at kende.

Frikadeller (ca.  25 stk.)

1 kg hakket svinekød, evt. kalv og flæsk
300 g løg, pillet vægt
2 dl mælk
2 store æg
25 gram salt
75 gram havregryn
Friskkværnet sort peber
15 hele allehånde
Evt. 2 spsk citrontimian

Kom havregrynene op i en lille skål og hæld mælken på og lad det stå i en fem minutters tid.

Kom kød og salt op i en stor skål og rør godt sammen. Riv løget på den fine side af rivejernet og vend det i sammen med æg og peber og allehånde, knust i en morter og evt. citrontimian, bladene plukket fra stilkene. Rør igen omhyggeligt sammen inden havregrynsmassen vendes i til sidst, og der igen røres.

Alle opskrifter foreskriver, at man herefter skal lade farsen hvile i mindst 30 min., men jeg har fornyeligt læst om et større forsøg, hvor et stort smagsdommerpanel ikke kunne konstatere nogen forskel på, hvorvidt farsen havde hvilet eller ej, hverken på smagen eller strukturen. Jeg har også selv flere gange lavet dem umiddelbart efter at farsen var rørt uden at kunne smage forskel, så…

Form frikadellerne af en stor spiseskefuld fars og steg ved middelvarme, indtil de har fået en god stegeskorpe på begge sider og er blevet helt gennemvarme. Jeg steger som regel i en blanding af smør og lidt mild olivenolie. Min mormors frikadeller, og det er det smagsminde, jeg har forsøgt at genskabe, blev stegt i en halv pakke margarine, men der sætter jeg altså grænsen for nostalgien.

5 Comments

 1. Lone Andersen siger:

  Godmorgen Rasmus

  Min tillid til din kunnen er ellers stor, men vægt og prøvedeller passer ikke i i min frikadellestegning, men jeg erkender, at vi er forskellige;-).

  Jeg steger også i smør/olie eller alternativt i ovnen. Sidstnævnte er faktisk OK, omend man skal passe på med, at dellerne ikke bliver tørre.

  Jeg vil også anbefale Camilla Plums “Frikadellekrydderi”. Det er intet mindre end fabelagtigt. Find det på hjemmesiden eller i gårdbutikken……og nej, jeg er ikke på markedsføringsbudgettet, men det er bare så dejlig en ting, så jeg anbefaler det til alle. Et spsk. til et kilo kød er den umiddelbare anbefaling, der bare kan skrues op eller ned.

  De bedste ønsker for week-enden

  Venligst

  Lone

 2. Godtsulten siger:

  Hej Lone,
  Vægten er netop for at undgå at skulle lave prøvedeller. Jeg oplever ellers, at man let får krydret farsen for lidt, så resultatet bliver lidt kønsløst.

  Men hvis man har det i fingerspidserne, er det selvfølgelig endnu nemmere… :)

  God weekend
  Rasmus

 3. Lone Andersen siger:

  Godmorgen igen Rasmus

  Jeg kommer lige til at tænke på, at jeg ofte bruger danskvand fremfor mælk. Det skulle give et lettere resultat, men om det er det pureste opspind, skal jeg ikke kunne sige. Hvad tænker du om det?

  En dejlig dag til dig og dine

  Lone

 4. Godtsulten siger:

  Hej Lone,

  Danskvand har jeg ikke hørt om før. Med brus? Kan ikke lige vurdere om det skulle have nogle særlig effekt. Min mormor havde også for vane at tilsætte en halv bouillonterning opløst i lidt vand. Men det var jo for at få en ordentlig omgang umami, selvom hun ikke kendte til det begreb. Men udover at der selvfølgelig er mindre fedt i danskvand end mælk, ved jeg ikke, hvorfor det skulle gøre en forskel.

  Til gengæld oplever jeg at brugen af havregryn fremfor mel, faktisk har den effekt. Altså at frikadellen bliver lidt mindre bastant i konsistensen og lidt mere luftig.

  Mange hilsner
  Rasmus

 5. Lone Andersen siger:

  Hej igen

  Ja, danskvand med brus:-)

  Jeg bruger konsekvent havregryn, rasp eller udblødt brød. Igen kan jeg ikke forklare hvorfor, men det giver et mindre klistret og lettere resultat, når bindemidlet har været bagt.

  Mvh.

  Lone

Leave a Reply