Hvornår har du sidst talt med din remoulade?

Det er formentlig interessante ting, den kan fortælle. Spændende og fremmede ord som naturlig aroma, krydderiekstrakt, modificeret majsstivelse og smagsforstærkere.

Jeg ved ikke, om du mon for nylig selv har brugt disse ingredienser i dit køkken, men de findes uden tvivl i en lang række af de industriforarbejdede produkter, du (og jeg) har i køleskabet.

Alt for ofte er det kvaliteten af maden, der bliver set stort på, når de små danske familier skal forsøge at få dagen til at hænge sammen. Både på grund af manglende viden om, hvad det rent faktisk er, man fylder i sig selv og ungerne og på grund af manglede kundskaber inden for basal madlavning.

Fordi jeg har interesseret mig for mad i godt 15 år, har jeg naturligvis opbygget en hel del viden om råvarer og madlavning. Dermed ikke være sagt, at jeg aldrig køber skodprodukter, for det sker selvfølgelig. Der bliver bare mindre og mindre af det, fordi jeg stille og roligt finder ud af, hvor utroligt meget bedre jeg selv kan lave de fleste produkter – som oftest også billigere – og hvor relativt enkelt, det som regel er.

Jeg tror f.eks. ikke, at jeg indtil i går havde lavet min egen remoulade. Men da menuen stod på fiskefrikadeller, skulle der jo noget remoulade til. Vi havde en ½ fennikel i huset, og jeg kunne huske at have læst en opskrift på fennikelremoulade en gang.

Et hurtigt kig på nettet, og jeg fandt denne opskrift udviklet til Irmas kundeblad Krydderiet.

Jeg havde alle ingredienserne i huset, hvis jeg erstattede hvidvin med vermouth. Uden have smagt den endnu, synes jeg dog opskriften lød lidt for sød. Hvor var det sure? Eller det surhedsregulerende middel, som det sikkert ville have heddet på den fra supermarkedet. Heldigvis havde vi også nogle kapers, og smagen blev så lige rundet af med lidt eddike.

Den endelig opskrift lyder derfor sådan her:

Remoulade

1 lille løg
½ fennikel
1 dl vermouth
1 dl vand
Havsalt og friskkværnet sort peber
1 tsk honning
2 spsk kapers
1 tsk sherryeddike
2 store spsk mayonnaise

Pil løget og skær top og bund af fenniklen, men gem de små dildlignende blade, hvis der er nogen. Hak løg og fennikel groft og svits et øjeblik i en lille gryden i lidt olivenolie. Efter et par minutter kommer du vermouth, vand, salt og honning i gryden. Låg på, og lad det koge ved middel varme i ca. 8 minutter eller indtil al væden er kogt væk. Hvis gryden koger tør, før grøntsagerne er møre, må du tilsætte lidt ekstra vand.

Hæld grøntsagerne (uden evt. væde) i en lille blender og kom kapers, de hakkede fennikelspidser og mayonnaisen med. Blend det hele et par sekunder. Endelig ikke for meget, remouladen skal have lidt struktur. Tilsæt mere mayonnaise, hvis du synes, og smag til med peber, sherryeddike og salt om nødvendigt. Server den lun som den er, eller lad den køle ned i køleskabet.

Optimalt set, burde jeg selvfølgelig have rørt min egen mayonnaise, men jeg havde ikke nogen æg i huset. Så det må blive næste gang, men der er ingen tvivl om, at den slår enhver købe remoulade og alt i alt tog det mig under et kvarter at lave den.

Har du ikke fennikel i huset, kan du f.eks. bruge gulerødder, blomkål og hvidkål. Og hvis du mener, at den bør være lidt mere gul, kan du komme lidt karry eller gurkemeje i.

Leave a Reply