Yoghurt med kaffesirup

Da jeg for nogle år siden boede med kæresten i Bruxelles, fandt jeg i supermarkedskæden Delhaize nogle små glas med fuldfed yoghurt og kaffesirup i bunden.

Disse glas blev hurtigt en fast bestanddel i vores køleskab, og da vi vendte tilbage til København, gik der ikke længe, før vi savnede denne lille hverdagsdessert, og så var der jo kun en vej frem: at lave dem selv.

Og når nu jeg var i gang, kunne jeg jo lige så godt se, om jeg ikke kunne sætte mit eget præg på den og måske gøre den endnu bedre. Efterhånden har jeg lavet denne dessert i mange forskellige versioner, her er den seneste og muligvis den ultimative:

Yoghurt med kaffesirup og ristede rugbrødscroutoner

Til kaffesiruppen:

700 ml kaffe
2 appelsiner
400 g rørsukker
300 g mørk muscovado sukker
1 stang kanel

Lav en stærk kande kaffe og hæld den i en kasserolle sammen med den fintrevne skal og saften af de to appelsiner. Kom de to slags sukker i gryden sammen med den hele stang kanel. Bring gryden i kog, skru ned til middelvarme og lad det simre en ca. 25 til 30 minutter, indtil det har kogt ind og lige er begyndt at blive lidt tyktflydende.

Husk, hvis siruppen karamelliserer for meget, mens den stadig er varm, vil den blive helt hård, når du køler den ned. Skulle uheldet være ude, må du spæde lidt mere kaffe og appelsinsaft i og varme den hurtigt igennem, inden du køler den ned igen.

Hæld den varme sirup igennem en si, så appelsinskal og kanelstang sies fra og hæld på en rengjort og skoldet flaske. Stil siruppen i køleskabet og lad den køle helt af. Siruppen får formentlig ikke lov at stå længe, men kan holde sig i evigheder på køl.

Til rugbrødscroutonerne:

2 skiver rugbrød
20 g smør
1 spsk mørk muscovado sukker

Skær rugbrødet i små tern. Rugbrødet skal være groft, mørkt og gerne med kerner. Varm en lille pande op, på med smørret. Når det begynder at bruse kom så sukkeret på. Lad sukkeret smelte et øjeblik og så på med rugbrødsternene. Vend godt rundt i et minuts tid, så alle ternene bliver overtrukket med sukkeret og let ristede.

Hæld siruppen i små glas, så økologisk sødmælksyoghurt langsomt ovenpå, så den lægger sig pænt på toppen. Drys til sidst med de stadig lune rugbrødscroutoner. Og så er det ned at fiske efter siruppen.

4 Comments

 1. Morten siger:

  Hallo det lyder lækkert, vil imorgen lave mig den sirup som helt sikkert heller ikke holde længe i mit køleskab.
  Cool foto med smart listig dato ;)

 2. admin siger:

  Børn vil nok synes, at kaffesiruppen er lidt kraftig. Alternativt har jeg også haft held med en appelsinsirup på saft og skal af 5 øko-appelsiner, kogt ind med ca. 1,5 dl lys rørsukker.

 3. elizabet siger:

  Jo, den smager altså helt henrivende, kan varmt anbefales ;-)

 4. Godtsulten siger:

  Tak. Glæder mig at du kan lide det. Har siden eksperimenteret med at sætte mængden af sukker ned, så der kun er ½ sukker (og udelukkede muscovado) til mængden af kaffe. Det gør den lidt mindre kraftig, hvilket jeg måske foretrækker, men kæresten er ikke helt enig… :)

  Og ellers har jeg også siden haft held med at koge rabarbersaft ind til sirup og bruge på samme måde. Ikke dårligt…

Leave a Reply