På skolebænken med hr. Bech

Personligt havde jeg foretrukket en stor dekadent kogebog med hyperæstetiske billeder af Claes Bech-Poulsen eller Ditte Isager og alenlange opskrifter, der gav et kig ind i alkymistens hule og dokumenterede kokken Bo Bechs unikke talent på en tallerken, som det udfoldede sig på Restaurant Paustian.

Og jeg har vel stadig lov at håbe, men i første omgang ringer Bo Bech til time med kogebogen Kokkeskole, hvor der undervises i god hjemmelavet mad til hverdag og lidt til fest. Her er masser af gode, praktiske råd til den uerfarne hjemmekok, om hvordan bøffen skal steges, torsken skal bages og bearnaisen tilberedes.

Opskrifterne dækker bl.a. supper, grøntsager, fisk og skaldyr, kød, saucer og sødt. Det er ikke fordi, at der er de store overraskelser eller opfordring til banebrydende nytænkning. Her handler det bare om at få ordentlig velsmagende mad på bordet, og det bliver man jo aldrig træt af. Stilen er en blanding mellem klassisk danske og lidt mere fransk inspirerede retter.

For at understrege det pædagogiske element i bogen, har man fra kokken og layouterens side “tegnet og understreget” en del i bogen, hvilket er en meget skæg måde at opfordre læseren til selv at gøre sig notater. Billedsiden er der dog ikke kælet så meget for, men det er selvfølgelig også en måde at holde omkostninger nede på, så bogen ikke bliver for dyr.

Er man lige flyttet hjemmefra, og har netop købt sin første kniv, så kunne opskrifterne i denne bog være et glimrende sted at starte. For overlærer Bech er sympatisk og holder en i hånden hele vejen og giver endda råd med på vejen om valg af vin til maden.

Her handler det bare om at kaste sig ud i det, for som Bo Bech skriver i sit forord: “Fucker du op i dag, får du en ny chance i morgen. Og dagen efter.”

Kokkeskole, Bo Bech
Foto: Thomas Ravn
People’s Press, 149,- (vejl.)

5 Comments

 1. Rasmus siger:

  Og det er jo så utroligt rigtigt set: “Fucker du op i dag, får du en ny chance i morgen.” Det er sådan, man laver mad. Fedt!

 2. Fed gave til familiens unge mennesker, der er ved at flytte hjemmefra :-)

  Mange hilsner
  Birthe

 3. Lone Kjær siger:

  Lyder som alletiders gaveide til de unge, som endnu ikke har lært at lave mad. Jeg er sikker på, at den holder, for Bo Bech kan jo sit kram.

 4. Godtsulten siger:

  @ Rasmus. Helt enig. Hvis bare der var nogle flere der kunne tage disse visdomsord til sig.

  @Lone og NYBH
  En oplagt julegaveidé til familiens unge mennesker. Formentlig heller ikke helt tilfældigt, at den kommer lige her op til julesalget. :)

 5. Sif siger:

  Så han bander rent faktisk i bogen? Fantastisk, jeg elsker sådan nogle kogebøger. Må vist ned og gramse lidt på et eksemplar.

Leave a Reply