Solbærsalat

En af de helt store glæder ved at bevæge sig ud i sommerlandet er alle de små lokalproducenter af grøntsager og andre lækkerier, man støder på. Produkter af højeste kvalitet, der bliver dyrket under 100 km fra København, men som desværre så sjældent finder vej ind til byen, hvor vi så i stedet må stå og vælge mellem ting fra Holland, Spanien og Chile.

I den meget lille by Kolsbæk lidt uden for Rågeleje bor en af disse fremragende producenter, Thomas Daniel Olloz, der dyrker udsøgte rodfrugter, salater, krydderurter og meget andet. Skulle du befinde dig på de kanter, kan jeg på det varmeste anbefale at slå et smut forbi. Alene duften af hans krydderurter som dild, basilikum og persille er så overvældende, at man dårligt kan tro, at det er samme plante som mange af de små slatne potter, man er henvist til i dagligdagen…

Som jeg tror, at jeg har skrevet flere gange før på denne blog, så bliver madlavning jo uendelig meget nemmere, når man arbejder med gode, velsmagende produkter. Man behøver jo ikke rigtig gøre noget ved dem. De smager bare fremragende i sig selv. Velsmagen af denne enkle salat er for en stor del Olloz’ fortjeneste – rugbrødet har jeg dog selv bagt og solbærrene havde min mor plukket i sin have – så hvis du laver den, vil den helt sikkert ikke blive lige så god, med mindre du da har adgang til grøntsager og bær af samme høje kvalitet. Trist, men sandt.

Solbærsalat (2-4 pers.)

2 gulerødder
1/4 blomkålshoved
Persille
2 skiver rugbrød
Solbær
Smør
Olivenolie
Sherryeddike
Havsalt og friskkværnet sort peber

Snit de skrællede gulerødder i tynde skiver på skrå. Pluk blomkålsblomsterne ud i små stykker og kom begge dele op i en skål. Hæld lidt olivenolie og sherryeddike udover. Salt og peber, vend godt rundt og lad stå.

Pluk persillen i hele blade. Trim evt. solbærrene. Skær rugbrødet i små tern og rist det sprødt i lidt smør på en pande. Op på et stykke køkkenrulle og krydr med lidt salt. Ved servering anrettes persille, rugbrød og solbær på toppen. Vend rundt og smag til med salt, peber og evt. lidt mere olie og eddike.

11 Comments

 1. Godtsulten siger:

  Tak :-)

 2. Det lyseblå køkken siger:

  Det er salat efter mit hoved. Jeg elsker spændende og anderledes salater. Og bær/frugt i maden – sådan generelt. Uhm!

 3. Godtsulten siger:

  Ja, jeg foretrækker også salater, der mætter og kan fungere som et måltid i sig selv. Her blev den dog serveret med lidt tynde skiver røget mørbrad.

 4. Louilicious siger:

  Ja, der er altså noget ved at tage på landet og glo på helt frisk grønt! Kan forestille mig, at syren fra solbærene går godt i spænd med de søde gulerødder og den let skarpe blomkål.

 5. Godtsulten siger:

  Ja, og pludselig opdage at grøntsager og krydderurter rent faktisk smager af noget… :-)

  Men suk, hvorfor er det så svært at få det fragtet indtil byen? Jeg skal ikke gøre mig klog på supermarkeds drift, men det virker som om, at der er et eller andet galt i måden hele distributionssystemet er blevet opbygget på…

 6. Du har så evig ret mht. til råvarer – og det er faktisk ret trist….
  Tænk at nogle af de blåbær der kan fås i handlen, ikke engang er rigtige blåbær (de er ikke blå hele vejen igennem). Utroligt at sådan noget kan sælges uden at butikker – og forbrugere – får røde ører. I det hele taget er danske supermarkeder jo ret sørgelige i forhold til så mange andre steder i verden….

  Men det skal nu ikke forklejne din ret, for hvor ser det lækkert ud :-)

  Mange hilsner
  Birthe

 7. Godtsulten siger:

  Sikken megen ros Birthe. Tak.

  Men ja, man kan ikke andet end undre sig over kvaliteten af de danske supermarkeder sammenlignet med resten af verden…man skulle tro, at vi havde råd og overskud til råvarer af lidt højere kvalitet…men nej, åbenbart ikke…

 8. foodfanatic siger:

  Smukt som altid.

 9. Godtsulten siger:

  Tak Nadia.

 10. […] har fornylig beklaget mig over, hvorfor det dog ikke kan lade sig gøre at fragte nogle af alle de gode grøntsager, der […]

Leave a Reply