Jambon de Bayonne

Den spanske Jamón serrano og italienske Prosciutto di Parma er efterhånden blevet hverdagskost herhjemme. Men der fremstilles selvfølgelig også exceptionelt gode skinker andre steder, for eksempel i Frankrig der især er stolte af deres Jambon de Bayonne, en saltet og luftørret skinke, der uden problemer kan måle sig med de andre, men tilgengæld på ingen måde må sammenlignes med de saltede, røgede og forkogte skinker, der her til lands sælges som bayonneskinke.

Ægte Jambon de Bayonne må kun fremstilles i et begrænset område omkring udmunding af Adour floden, nær havnebyen Bayonne i det sydvestlige Frankrig, hvorfra skinken i gamle dage blev sejlet ud og dermed fik sit navn. Der er meget præcise krav til grisens race, hvor og hvordan den er opdrættet og slagtet, hvilket salt der må bruges, samt hvordan og hvorlænge den skal modne, før den må sælges. Ægte Jambon de Bayonne bærer et særligt Bayonne stempel, der garanterer dens autencitet.

Mens jeg for nylig holdt ferie i Frankrig, fandt jeg på denne enkle anretning sammen med en særlig Jambon de Bayonne, der havde modnet ekstra længe.

Jambon de Bayonne med grønt (2 pers.)

4 skiver Jambon de Bayonne
Avocado
Agurk
Dild
Pistacienødder
Pistacieolie
Citronsaft
Havsalt og friskkværnet sort peber

Lav en 30-40 små kugler af agurk og avocado med et parisiennejern, jeg brugte et på 10 mm. Alternativt kan du selvfølgelig lave små tern med en kniv.

Åben et nogenlunde tilsvarende antal pistacienødder og vend nødder, avocado og agurk med lidt pistacieolie, finthakket dild og smag til med citronsaft, havsalt og peber.

Anret skinken på to tallerkener og fordel salaten ved siden af. Lidt brød skal der også til.

2 Comments

 1. Pistacieolie?? – tænke tænke – det tror jeg altså ikke jeg har set før. Har du købt det herhjemme?
  Anyway, godt og lækkert ser det ud. Der er ikke noget som et godt stykke skinke :-)

  Det er nogle lækre ting du har sammensat.

  Mange hilsner
  Birthe

 2. Godtsulten siger:

  Tak Birthe,

  Pistacieolien blev købt sammen med skinken i en meget store Carrefour i Frankrig…men jeg ved, at de har den i Inco, hvis man har kort dertil…og jeg er også stødt på den et par andre steder i København…hvor kan jeg dog ikke lige komme i tanke om…bortset fra et sted der er lukket, så…men ellers kan man finde den flere steder på nettet…og alternativt må man jo ty til en anden god nødde- eller olivenolie…

  Mange hilsner
  Rasmus

Leave a Reply