Krydderurter og vilde planter

Umiddelbart hører jeg på ingen måde til i målgruppen for havebøger. Men Anemette Olesens senest bog Krydderurter er altså undtagelsen, der bekræfter reglen. For efter at have læst om nogle af de mange krydderurter, som det lille opslagsværk behandler, er jeg pludselig begyndt at pusle lidt mere om min citronbasilikum og rosmarin i vindueskarmen. Jeg er endda begyndt at overveje, om det ikke var en god idé at plante en masse urter og andre spiselige blomster rundt omkring familiens nybyggede sommerhus. Hm, hvad sker der med mig?

Det er en anvendelig og inspirerende bog, der gennemgår 107 arter af krydderurter. Hovedparten falder under kapitlet  “Kendte og afholdte krydderurter”, der rummer alle de velkendte sorter som f.eks. purløg, dild, laurbær, karse og basilikum, men også planter, der, i hvert fald for en planteanalfabet som jeg, måske ikke lige er hverdagskost, her tænker jeg eksempelvis på isop, kokleare og nedliggende surkløver. Men det er måske bare mig?

I yderligere fire mindre afsnit beskrives “Østens urter”, “Urter fra klosterhaven” – hvilket referer til planter, som fortidens munke bragte til Danmark sydfra som lægeurter, “Vilde urter” og de såkaldt “Nye urter”.

Afsnittet om de vilde urter er dog det eneste, der umiddelbart giver anledning til kritik. Når man i introduktionen til afsnittet specifikt nævner de vilde urters plads i “det ‘genopfundne’ nordiske køkken”, er det for mig at se et problem, at der mangler en stor del af de urter, der ofte er set brugt på de danske topsteder.  Hvorfor er vilde planter som f.eks. døvnælde, fuglegræs, kodrivere, martsviol, skovmærke, skovsyre, stedmorviol, strandkål og strandportulak ikke medtaget, når det netop er dem som verdens bedste restaurant og ligesindede har gjort til en del af deres køkken?

Måske skyldes det, at bogen formentlig primært er tænkt til de haveinteresserede og ikke til samlerfolket, for udover beskrivelser af de enkelte planter rummer bogen også praktiske afsnit om, hvordan man dyrker krydderurter, hvorledes man kan anlægge en krydderurtehave, hvilke planter det kan være hensigtsmæssigt at vælge, og hvordan man holder dem alt efter om det er i vindueskarmen, altankassen, haven eller sommerhuset, man nu går og roder med de grønne fingre.

Alt i alt, må man sige: rektangulær, praktisk, god.

Krydderurter, Anemette Olesen
Fotos: Anemette Olesen undtagen enkelte
Politikens Forlag, 200,- (vejl.)

Leave a Reply