Østrigsk eddike

På vinscenen har Østrig virkelig markeret inden for de sidste par år. Og mange af de vinkyndige jeg har talt med fræmhæver Østrig, som et af de mest interessante nye områder.

Men når det kommer til eddike har Østrig længe været helt i front, en oplysning der dog ikke rigtig er nået uden for landets grænser, hvor især Italien og Spanien stadig løber med al opmærksomheden for deres balsamicoeddike og sherryeddike.

Jeg er storforbruger af især sherryeddike og kunne selvfølgelig heller ikke undvære en balsamico på køkkenhylden, men noget af det bedste eddike, jeg har fået, er fra Østrig.

Det er især de to producenter, Gegenbauer og Gölles, der skiller ud med deres udsøgte frugt- og grøntsagseddiker. Jeg stødte første gang på Gegenbauer for godt otte år siden, da jeg kom forbi deres store eddikestand på Naschmarkt i Wien. Aldrig før havde jeg set eddike præsenteret på denne måde eller i et overvældende antal variationer som her. Der var aspargeseddike, figeneddike, meloneddike, kvædeeddike og æbleeddike udspecificeret i sorter. Vidunderligt. Og tasken blev pakket med en 4-5 flasker.

Det andet store hus er Gölles, der ud over snaps og græskarkerneolie producerer en række eddiker, der blandt andet markerer sig ved det store forarbejde, der er lagt i at udvælge de bedste råvarer til eddiken. Her kan du for eksempel finde roséeddike, øleddike og pæreeddike og alle med en tæthed i smagen, der ikke ligner den eddike, der ellers er tilgængelig. 

Heldigvis er jeg ikke den eneste, der sætter pris på god eddike, for Løgismose er netop er begyndt at føre Gölles i deres butikker. Det er eftersigende sket på opfordring fra Thomas Rode Andersen og Per Hallundbæk (køkkenchef på henholdsvis Kong Hans Kælder og Falsled Kro), der ønskede at gøre brug af de fantastiske produkter i køkkenet.

Gegenbauer har jeg også set forhandlet i specialbutikker rundt omkring, så det er bare med at holde øjnene åbne, eller shoppe stort hvis man kommer til Wien. De kan i hvert fald anbefales på det varmeste herfra bloggen.

Leave a Reply