Weekendmad – champignonsuppe

Hvad skal jeg lave? Det er måske også et spørgsmål, du ofte stiller dig selv, når der er inviteret gæster. Det vigtigste kriterium ved gæstemad er for mig, at man ikke skal bruge lang tid i køkkenet efter, at folk er kommet. Jeg har ikke noget imod, at det er besværligt eller tager lang tid, sålænge jeg kan lægge besværet og tiden på et tidligere tidspunkt.

Her kan en suppe være en god løsning, når det kommer til forret eller som en ud af flere forretter. Det kan være en luksuriøs hummerbisque lavet fra bunden på en levende hummer, en rustik løgsuppe med ostebrød eller denne champignonsuppe, der raffineres med lidt cognac.

Og i det her tilfælde er det ikke blot muligt at lave den i forvejen, den er såmænd også såre simpel og hurtig at lave. Desværre fik jeg ikke noteret de præcis mængder ned, så her må man føle sig lidt frem, det burde dog heller ikke være den store udfordring.

Champignonsuppe (4-8 pers.)

500 g markchampignon
1 stort løg
2 fed hvidløg
½ dl cognac eller brandy
Hønsebouillon
Piskefløde
Smør
Havsalt og friskkværnet sort peber
Citron

Hak løg og hvidløg og svits ved lav varme i lidt smør i en fem minutters tid eller indtil løgene er helt gennemsigtige. De må ikke tage farve, så hold lidt øje med gryden.

Klargør champignonerne og skær dem i kvarte, på nær 2 flotte der gemmes til pynt. Kom champignon med op til løgene og svits med i yderligere 5-10 minutter indtil svampene har smidt deres væde. Skru op for varmen, hæld så cognac på og sæt ild til og ryst gryden indtil flammerne er døet ud. Pas på øjenbrynene.

Hæld hønsebouillon på til det dækker, og lad det simre i en fem minutters tid.

Kom det hele op i en blender og blend omhyggeligt, til suppen er helt cremet og glat. Kom ca. 2 dl piskefløde i og juster med yderligere bouillon, indtil du har den ønskede konsistens. Smag til med havsalt, friskkværnet sort peber og lidt citronsaft.

Skal suppen serveres med det samme skal den bare tilbage i gryden og varmes forsigtigt op. Ellers sættes den i køleskabet og sættes over på lavt blus, når gæsterne kommer. Vær opmærksom på, at den godt kan være blevet lidt tykkere efter en nat i køleskabet, og derfor muligvis har brug for ekstra væde.

Det er ikke nødvendigvis meningen, at man skal spise sig mæt i den her suppe, så jeg serverer den gerne bare i et lille shotglas, og så burde der være nok til otte. Skær tynde skiver af de gemte champignon og læg et par skiver på toppen, evt. sammen med et estragonblad. Servér med det samme og med brød til.

3 Comments

 1. mette siger:

  Hejsa. Har lige lavet den. SKØN SUPPE. Jeg havde ikke noget cagnac, men tilsatte lidt trøffel olie både ved stegning af champignon og som ‘pynt’ Det giver en interessant og delikat kant til suppen. UHM

 2. Godtsulten siger:

  Dejligt at høre Mette…og ja, trøffelolie er et glimrende alternativ (eller supplement) til lige at give suppen et ekstra raffinement. Er i det hele taget ret vild med trøffelolie… :-)

  Ellers kan man også prøve med andre former for brændevin…calvados, grappa, brandy eller måske rom…eller whisky?

  Rasmus

 3. Ann-Mari siger:

  Den smager lige så forrygende uden alkohol og uden at blende den. På den måde er der mere bid i og med godt brød til er det et fint måltid. Evt også med ostebrød til

Leave a Reply