DANSKTOPPEN 2

Ligesom der omkring årtusindskiftet pludselig skete en dramatisk forandring af det danske ølmarked, er der også indenfor de sidst 5 år sket en positiv udvikling indenfor produktionen af is herhjemme.

Det er uden tvivl stadig et flertal, der vælger de usle is-imitationer fra Frisko, Premiere is og hvad de andre isproducenter ellers hedder, som vi alle er vokset op med, men i dag har man heldigvis også muligheden for at vælge mindre producenter som Peters is, Skee is, Hansens is, Paradis is, der forsøger at begrænse eller helt at undgå diverse tilsætningsstoffer og andre besynderlige ingredienser, som man aldrig selv ville bruge, skulle man give sig i kast med at lave sin egen is.

I sommer stødte jeg for første gang på isen fra en anden relativt ny lille isproducent, nemlig Svaneke Ismejeri. Det lille bornholmske ismejeri producerer en lang række forskellige flødeis og sorbeter fremstillet på fløde fra bornholmske jersey køer og friske frugter, mange af dem fra små private haver på Bornholm. Isen bliver sødet med en blanding af sukker og med lokal honning og der bruges ingen unaturlige tilsætningsstoffer eller mærkelige e-numre.

Uden for øen er man dog begrænset i sit valg til fire varianter af flødeis: vanille, æble/kanel, jordbær/rabarber og blåbær/stjerneanis. Jeg har ikke smagt de første tre, men den fjerde blåbær med stjerneanis er simpelthen en af de bedste is, jeg nogensinde har smagt.

Farven er frisk lilla, tilsyneladende hjulpet lidt på vej af rødvin, der i hvert fald optræder på den korte ingrediensliste. Det første, man smager er en lidt krydret, næsten jordet tone, som jeg tror stammer fra både honningen og stjerneanisen. Derefter tager en koncenteret smag af blåbær over for til sidst at give plads til stjerneanisens markante anis eller lakridssmag. Isen er bemærkelsesværdig “usød”, perfekt afstemt efter min mening, så bærenes syrlighed får lov at træde i karakter.

Isen kan spises helt alene eller måske sammen med friske blåbær evt. vendt med lidt frisk estragon for at understøtte anissmagen. Jeg havde en masse blommer, så de kom i brug sammen med lidt hurtig havregrynsknas.

Stegte blommer med knas og blåbæris (4 pers.)

4 blommer
25 g smør
3-4 spsk rørsukker
1 dl havregryn
Blåbær/stjerneanis is fra Svaneke Is

Tag isen ud af fryseren en 10 minutter før, den skal bruges. Smelt smøret på en pande. Kom sukkeret på, når det bruser og lad sukkeret smelte inden havregrynen hældes ved. Rør rundt, så smøret fordeles mellem havregrynen. Skær blommerne i halve, fjern stenene og del hver halve i tre-fire både. Kom blommerne med på panden og steg ved lav til middel varme, indtil blommerne er lune og havregrynene let ristede og gyldne.

Kom blommer og knas i små skåle og servér straks sammen med en stor kugle is.

2 Comments

 1. Lars siger:

  Vi gav op for nogle år siden, og købte vores egen ismaskine, så vi kunne få noget ordenligt is til en ordenlig pris, når vi havde lyst.

  Siden er der kommen række mærker på markedet, men jeg må indrømme jeg som regel går forbi dem i kølediskene, nok mest fordi jeg oftest bliver skuffet, eller prisen er mildest talt er i overkanten.

  Dernæst er jeg personligt selv mest til sorbet/sherbet, og det er ikke så nemt at finde i supermarkederne, som klart favoriserer flødeis.

  Nu skal jeg da heller ikke være for hellig, for når jeg er inde i byen, så har jeg svært ved at gå forbi en af de mange is salgssteder uden at gå ind og få en kugle eller 2. Så får man også lige noget inspiration med hjem :)

 2. admin siger:

  Ismaskinen er sammen med juicemaskine, espressomaskinen og pålægsmaskinen alle apparaturer jeg ønsker mig, men har fravalgt indtil jeg får et større køkken…meget gerne med et fadebur eller to.

  Og hjemmelavet is er som alt andet hjemmelavet selvfølgelig rigtig lækkert…men det ændrer nu ikke på at blåbær/stjerneanis isen smager forbistreret godt…

Leave a Reply