Hverdagsmad – Conchiglie rigate med ærter

Selvom de frosne ærter fint kan bruges i alle mulige sammenhænge, som suppe, puré og mos, så er de helt friskbælgede altså klart bedst, når de skal spises hele. Og nu hvor de friske italienske lige er kommet på markedet, er det svært ikke at lade sig friste. De danske kommer først lidt senere.

Ærter skal stort set ikke tilberedes, max. 1 minut, hvis de skal bevare deres sprøde konsistens. Som tilbehør til f.eks. et stykke svin, kan du prøve at vende dem i 1 spsk olivenolie, saft og fintrevet skal af en halv appelsin og et halvt finthakket hvidløg. Smid det hele på en brændvarm pande i 30 sekunder, ikke mere, krydr med salt og peber og servér.

Alternativt plejer den her at være populær hos ungerne.

Conchiglie rigate med ærter, svampe og bacon (2 personer)

200 g conchiglie rigate (pastakonkylier)
100 g ærter, helst friskbælgede
100 g bacon
14 markchampignon
1 fed hvidløg
1 dl vermouth
1 dl fløde
Citronsaft eller eddike
Olivenolie
Havsalt og friskkværnet sort peber

Sæt vand med salt over til konkylierne og kog i henhold til pakken. Bælg ærterne – du skal regne med, at der går ca. 500 g hele ærter til de 100 g. I en snæver vending kan der selvfølgelig også bruges frosne ærter. Rengør svampene og skær dem i mindre stykker. Størrelsen afgør du selv, herhjemme glider grøntsager lettere ned hos knægten, når de er skåret ud i små stykker. Hvidløget halveres og skæres i meget tynde skiver. Køb gerne et stort stykke bacon af god kvalitet og skær et par tykke skiver der igen skæres i mindre stykker. De hele stykker er som regel både bedre og billigere end den forskårne slags.

Brun baconen i lidt olie på en stor pande til den er sprød og gylden. Tag op af panden og læg på fedtsugende papir og hæld det meste af fedtet fra panden. Svits så champignonerne indtil de har afgivet lidt af deres væde. Kom hvidløget på, giv det et øjeblik, inden du hælder vermouthen på og lader den så koge lidt ind.

På med fløden og lad det koge ind til det er cremet. Smag til med lidt citronsaft eller en lys eddike, friskkværnet sort peber og evt. en lille smule havsalt. Når pastaen er klar hældes vandet fra og den kommes med op på panden sammen med ærter og bacon. Vend det hele godt sammen i et minuts tid evt. med par ekstra dråber fløde. Server med det samme, med peberkværnen med på bordet.

Leave a Reply