Leg med maden

Normalt siger man jo til sine unger, at de ikke må lege med maden. Men måske skulle man give dem lidt friere rammer i netop den henseende.

Legen er børns måde at begribe verden på, og leg med maden kan være med til at skærpe deres sanser og forståelse af de enkelte råvarer. Og hvis man tænker over, hvor vanvittigt mange smags- og konsistensoplevelser et barn (forhåbentligt), bliver udsat for i løbet af de første par år, så er det egentligt ikke så mærkeligt, at de kan have brug for at mose og mase, røre og rode lidt på tallerkenen.

Og ikke nok med det, så udvikler små børns smagsløg sig også, så deres oplevelse af det, de får i munden kan ændre sig markant inden for en forholdsvis kort periode. Så når børn giver udtryk for, at de pludselig ikke længere kan lide mad, som de ellers tidligere har spist, kan det simpelthen skyldes, at det faktisk smager anderledes for dem.

Hvis man vil udvikle børns nysgerrighed overfor mad, må man også lade dem udforske den på deres præmisser…inden for rimelighedens grænser.

Nogle eksempler på voksne, der ikke er holdt op med at lege med maden, er fotografen Carl Warner, der har taget ovenstående billede med titlen Cabbage Sea, og en lang række andre fotos af landskaber udelukkende skabt af madvarer.

Også den tidligere køkkenchef på Madeleines Madteater Bo Ramsøe Lindegaard – hvis fabelagtige kreationer jeg havde fornøjelsen af at smage for et par år siden – er nu gået skridtet videre i sin udforskning af maden og laver decideret madkunst, som dette smukke billede af fire tallerkener med pølsefedt på.

Læs mere om hans fascinerende projekter på hans hjemmeside Kombos.

Leave a Reply