Let og billig hverdagsmad – pasta med tomatsovs

I den vanvittige, men ret underholdende serie af programmer In Search of Perfection, forsøger Heston Blumenthal at skabe ultimative versioner af velkendte retter. I hans version af spaghetti bolognese lagde jeg specielt mærke til, at han hælder lidt fiskesauce i, fordi fiskesauce er fyldt med umami, hvilket fremhæver smagen af kødet.

Dette fik mig til at eksperimentere lidt med den tomatsovs eller sugo, som jeg tit laver til en omgang spaghetti, fordi tomat også falder ind under denne umami kategori, og jeg tænkte fiskesaucen måske også kunne forstærke tomatsmagen. Og ganske rigtigt, denne tomatsovs nærmede sig noget nær det perfekte.

For mig er denne enkle ret virkelig luksuriøs, når den bliver tilberedt ordentligt. Jeg har serveret den for mange, der alle har været begejstret, måske med undtagelse af nogle få børn, der var blevet vænnet til smagen af Dolmio og lignende, og derfor synes min var for tæt og koncentreret i smagen.

Med en god hjemmelavet sugo kan man lave virkelig billig mad til mange. Og tro ikke at folk bliver skuffet, i hvert fald ikke når de først har smagt på den.

Sugo di Pomodoro (1-2 pers.)
1 lille løg
1 fed hvidløg
3 spsk olivenolie
1 god dåse tomater
100 ml vermouth
1 tsk rørsukker
1 spsk balsamico eddike
1-2 tsk fiskesauce
En lille håndfuld friske krydderurter (oregano, timian, rosmarin)
Røget havsalt 
Friskkværnet sort peber

Pil løget og hak det fint. Hvidløget pilles og skæres i tynde skiver. Svits løg og hvidløg i en stor pande i olivenolie ved middel varme i nogle minutter uden at det tager farve. Krydr med lidt røget havsalt. Kom vermouth på panden og lad det koge ind i et par minutter. Hæld tomaterne i en si over panden og pres så meget som muligt af tomatkødet igennem sien, men undgår kerner, stilk og evt. skindrester.

Kom rørsukker, eddike og fiskesauce i og lad sovsen koge ind indtil den er helt cremet i konsistensen, ca. 20 min ved lav til middel varme. Hold øje med at den ikke koger helt tør.

Når sovsen er klar krydrer du med friskkværnet sort peber og vender de friskhakkede krydderurter i. Krydderurterne kan evt. udelades eller man kan bruge tørrede. Smag til med sukker, eddike og fiskesauce om nødvendigt.

Den klassiske tommelfinger regel for at koge pasta lyder: 1 liter vand og 10 g salt per 100 g pasta. Kog spaghettien i følge pakken eller et minut mindre. Jeg bruger næsten altid De Cecco no. 12. Heston Blumenthal anbefaler den fra Rustichella, som jeg for nylig har set i Mad&Vin.

Løft pastaen op af vandet og ned på panden. Du kan evt. tilsætte en spiskeskefuld af kogevandet, vend pastaen godt rundt i sovsen og fordel på tallerkner. Dryp lidt olivenolie ud over, krydr let med peber, riv parmesan ud over og pynt med et par basilikumblade.

2 Comments

  1. tine siger:

    Mums!

  2. admin siger:

    Tak. Der skal ikke så meget til.

Leave a Reply