Som bloggere vi dele

Jeg har efterhånden delt min rugbrødssurdej og rugbrødsopskrift ud til rigtig mange mennesker og dermed fået sat gang i rugbrødsproduktionen ude i en hel del hjem. Flere af dem har så igen givet en klat videre til nogle af deres venner og familie. Det spreder sig som ringe i vandet. Fedt.

Min surdej er vel en tre-fire år gammel, og jeg startede selv med en portion fra min svigermor, der vist har holdt sin kørende i ca. 15 år. Den tanke kan jeg sgu meget godt lide. Det minder lidt om produktionsmetoden bag balsamicoeddike, hvor man ved, at der altid er en lille del af den oprindelige dej tilstede i det nuværende brød.

Svigermors oprindelige opskrift har jeg videreudviklet lidt. Jeg har bl.a. udeladt hvedemel, så det består af ren rugmel og skåret ned på vandet, så der kunne komme mere øl i.

Alt i alt er det et meget enkelt brød, uhyre let at lave – effektiv arbejdstid vel omkring 5 minutter – og smagen har jeg fået ros for mange steder fra. Også fra folk, der stort set aldrig havde smagt rugbrød før, og børn der ellers kun ville spise hvidt brød.

Seneste modtager af en portion surdej er min bloggerkollega Jan fra Griseriet, der her giver en udførlig gennemgang af opskriften, så den vil jeg ikke gentage her.

Til gengæld kan jeg tilføje en god variation over brødet til ostebordet, hvor man kommer en håndfuld hakkede valnødder og dadler i dejen. Bag som vanligt, men skær så helt tynde skiver af brødet (læg det evt. på køl inden, så er det nemmere at få tyndt) og rist skiverne sprøde på brødristeren eller i ovnen. Server f.eks. med røget cheddar og en olorosso sherry, så er det slet ikke umuligt at op til flere af dine gæster vil begynde at græde af glæde…

6 Comments

 1. foodfanatic siger:

  Sender du ikke lige en portion til Århus :)

 2. Godtsulten siger:

  Den er jo rimelig levende, så det kan godt være, at den falder ind under reglerne for dyretransport…det må jeg lige undersøge…

  Og i virkeligheden er det vel Jan, der bør sende en portion videre…hvis vi skal bevare ånden… :-)

 3. Jan siger:

  Jeg kan sagtens sende en “klat” til århus og ellers bor min bror i århus,
  så jeg kan give ham den med, så kan i måske mødes. Det vil også bidrage lidt til “hold-ånden” ;-)

 4. Kristian siger:

  Uhaaa, det er jo nærmest Herman kagebevægelsen om igen :-D

  Der burde laves en label, som steg et nummer, hver gang den kom videre og så skulle man efterhånden se hvorhen i landet den kom hen :-)

 5. Synes din blog er fantastisk! Så jeg har lavet en award til dig på min svenske blog om surdej, marmelade og andre hverdagsudfordringer.

 6. Godtsulten siger:

  Kære Anna,

  Tusind tak for de pæne ord og award. Hvordan er du dog fundet frem til mig?

  Surdej, marmelade og hverdagsudfordringer…det er ting jeg kan forstå, så jeg laver straks et link til din blog i min blogroll…

  Bedste hilsner
  Rasmus

Leave a Reply