Endnu et verdensmesterskab i hus

Det er ikke kun i klassiske sportsgrene som bordtennis, boksning og badminton, at danskerne klarer sig godt for tiden.

Også når det kommer til at grovæde kød, kan vi bryste os af at være helt fremme i førertrøjen, ikke den gule vel at mærke, men den grisefarvede. For som man kan læse i artiklen her fra The Guardian er Danmark det land i verden med det højeste kødforbrug per indbygger, og her er det især vores glæde ved svinekød, der slår igennem, når det samlede regnskab skal gøres op.

Danskerne bliver ofte advaret om de såkaldt “amerikanske tilstande”, men måske var det mere på sine plads at advare amerikanerne om de “danske tilstande”. I hvert fald topper vi listen over kødforbrug per indbygger med 145.9 kg i 2002, hvor de seneste tal stammer fra. Til sammenligning spiser amerikanerne i gennemsnit 124,8 kg kød om året, mens englænderne kun spiser lidt mere end halvt så meget som danskerne med deres 79,6 kg om året.

Tilsvarende har vores nabolande Tyskland, Sverige og Norge et markant lavere forbrug. Tyskerne har et forbrug på 82,1 kg per indbygger, svenskerne på 76,1 kg, mens nordmændene i gennemsnit spiser langt under halvdelen af danskerne med et forbrug på kun 61,7 kg per indbygger. Her kan du se en liste over alle lande.

Som det også anføres i artiklen, så har det længe været kendt, at der er en direkte sammenhæng mellem den stigende mængde kød, der forbruges, og de globale klimaforandringer, der har fundet sted de sidste 20 år. Interessant signal vi dermed sender herop til det kommende klimatopmøde. Og hvad mon alle de prominente gæster får at spise på topmødet? Det kunne være spændende at finde ud af, om der mon er tænkt på det politiske og symbolske værdi, der kunne ligge i at servere en overvejende grøntsagsbaseret menu.

For 50 år siden troede man ikke, at det var muligt at komme under de 10 sekunder på 100 m distancen. Tilsvarende kan 200 kg kødsgrænsen synes helt uopnåelig. Men jeg er sikker på, at hvis vi alle tager os lidt sammen, spænder livremmen ud og får bygget nogle af de kæmpe svinefarme langs landets motorveje, som socialdemokraterne har foreslået, og som regeringen og svineavlerne er positivt stemt overfor, så vil vi også snart kunne sætte nye rekorder og rykke mulighedernes grænser. Vi har meget at være stolte af her til lands.

2 Comments

 1. anjoe siger:

  Via “vores” fælles link, Madkultur, fangedes jeg af dit blognavn ved besøg i dag – er måske lidt sulten ;-)
  Har nærlæst flere af dine indlæg samt skimmet andre. Til ovenstående ord giver jeg dig helt ret, men dog med nb.’et, at ifald vi danskere ikke kan ændre spisevaner kødmæssigt, heri indgår prisen, vi vil betale, ja så er jeg med på svinefarme langs motorveje. Jeg bor i Nørreballe på Midtlolland, og i en radius af få km ligger der såvel svine- som kalkunfarme; heldigvis uden lige netop selv at være generet! Men et par bønder har da prøvet at få etableret ekstra, det med hulken om ellers at måtte lukke ned, eller at der ikke er råd til arbejdspladser, hvilke jo er en gavmild samfundstjeneste *LOL* Alle kneb gælder for at score pengekassen, og så placere farmene pænt væk fra egen hyggelige bondegård – læs: evt. et sted på opkøbt jordtilliggende, eller hvad det hedder, så at de lader omkringboende naboer høre staldlarm, få de dejlige gigantisk store og høje gylletanke at dufte samt skue, og i natte/morgentimer høre de 4-benede blive afhentet under protest af mammuttransportere.
  Her lokalt fik vi afværget sådan en gang fis få år tilbage, protester plus underskriftindsamling, men ikke bedre end, at vi måske år frem risikerer en svinefarm det ønskede sted.
  Lolland-Falster Folketidende og TV2Øst viste alletiders presse-etik dengang: Viste og beskrev den stakkels voksne søn, der umuligt kunne drive sin fars landbrug efter overtagelse, hvis ikke at DEN svinefarm blev opført. Tjekkede de oplysninger? Nej, for hvis, da havde de erfaret, at sønnen havde sat sin fædrende gård og jorder til salg, diskret, for udover at ha’ gjort et lokalt pigebarn gravid, hvor benægtelse ikke rigtigt nyttede, så ville han desuden flytte og starte landbrug op i billige Polen! Gård, jord m.d.h. er forlængst solgt, og det til en person, der åbenbart ikke vil svinefarm, pyh!!
  Din omtale af Knuthenlunds produkter, her på Lolland, det vil jeg også håbe på bliver mere udbredt landsdækkende, for gedemælk- og oste samt kød er ikke lige at købe for “fattigrøve”, økologisk eller ej :-D
  nb. At nordfolk spiser mindre kød end os danskere – tjek deres priser (og hvad de køber af dansk kød på besøg her), samme omkring grøntsager faktisk!!! Sprut er ligegyldigt, men giver det danske skattevæsen topindbetaling alligevel.

 2. admin siger:

  Ligegyldig hvor de ligger, og hvilke dyr der bliver produceret, er gigantiske farme en rigtig dårlig idé, der hverken gøre noget godt for dyrene, klimaet, kvaliteten af det endelige produkt eller de mennesker der spiser det.

  Og den der med at folk ikke har råd til at købe kvalitet, den holder bare ikke. Vi er det i land i Europa, der bruger færrest penge på fødevarer ud af vores samlede budget. Kvalitet og velsmag er en mulighed for næsten alle, der ønsker at prioritere det.

Leave a Reply