Hverdagsmad – Pastinaksuppe med ristede blommer

Jeg har tidligere eksperimenteret mig frem til en velfungerende pastinaksuppe, der også kom med i min kogebog Grønne Sager.

I bogen blev den serveret med flamberede kantareller, hvilket bestemt ikke er at foragte, men de lækre blommer, der er at få alle vegne for tiden, fik mig til at gå af utrådte stier.

Og det er vel i det hele taget en ret fornuftig tanke at have in mente, også når man går omkring i køkkenet. At selv om man måske har lavet en ret mange gange og med stor succes, så er der ikke nogen grund til, at den pinedød skal laves på samme måde næste gang.

Pastinaksuppe med ristede blommer og baconknas (2 pers.)

400 g pastinakker
2 store bagekartofler
1 stort løg
1 fed hvidløg
7 dl hønse- eller grøntsagsbouillon
Hvidvinseddike
Smør
1 dl piskefløde
Havsalt
2 tykke skiver bacon
3-4 blommer
Citrontimian

Skræl pastinak, kartofler og løg, skær i grove stykker og svits i en 5 minutters tid i lidt smør i en passende gryde. Grøntsagerne skal helst ikke tage farve, der skal bare lige løsnes lidt op for smagen. Hæld bouillonen – hjemmelavet eller det bedst mulige alternativ – i gryden, låg på og lad det småkoge i en 15-20 minutter.

Jeg foretrækker at købe hele stykker øko-bacon i stedet for det skiveskårne vandpjat. Kvaliteten er væsentlig bedre, og det er som regel også billigere. Skær to tykke skiver og skær disse i små tern. Steg på en pande til de er gyldne og sprøde. Hæld baconen op på et stykke fedtsugende papir og stil panden til side.

Hæld grøntsager og væske op i en blender og kør indtil suppen er helt cremet og blød. Smag til med hvidvinseddike og salt. (Bemærk, at der ikke er peber i denne ret.) Der skal en del eddike i, for at give kant til pastinakkens sødme, jeg tror, at jeg endte med at komme i hvert fald en ½ dl i, men prøv dig frem stille og roligt. Hæld til sidst fløden i. Smag til en sidste gang og hæld det hele tilbage i gryden og lad det varme i gennem ved laveste blus.

Del blommerne i to og fjern stenene. Hæld evt. fedt fra panden, der blev stegt bacon på, men lad være med at vaske den ren. Varm den godt op igen, hæld så en ½ dl hvidvinseddike på. Lad det koge ind et øjeblik til eddiken begynder at karamelliserer let. Læg blommerne på panden med skærefladen ned og steg dem i ca. 1 minut ved høj varme.

Hæld suppen i dybe tallerkner, anret blommerne og bacon oven på og pynt med et drys citrontimian. Server med brød til.

Leave a Reply