Bolognese for voksne

Selvom jeg rigtig godt kan lide en traditionel spaghetti bolognese, så kan det nogen gange være svært ikke at tænke rød sodavand og børnemenu. En enkel måde lige at løfte den tilbage op i voksenrækkerne, er at gøre sovsen lidt mere grov i det, det vil sige bruge strimler af kød istedet for hakket og snitte grøntsagerne lidt mindre fint, så de også bedre bevare lidt struktur.

Her er et bud på en bolognese, som man godt kan invitere gæster til.

Bolognese for voksne (4 pers.)

600 g kalvebov
100 røget bacon
1 stort løg
2 gulerødder
3 stængler bladselleri
2 fed hvidløg
2 dåser flåede tomater
100 ml Marsala eller rødvin
Balsamico
Olivenolie
Havsalt og friskkværnet sort peber
Basilikum
600 g tagliatelle

Skær kalveboven ud i store strimler og baconen i store tændstikker. Varm en stor sautépande op og steg baconen sprød og gylden. Tag baconen op af panden og brun kalveboven godt i stegefedtet. Dette skal formentlig gøres af nogle omgange, så kødet bliver ordentligt brunet og ikke bare ligger og koger på panden. Efterhånden som kødet er brunet, tages det op og stilles til side. Når alt kødet er brunet, hældes Marsala på panden og koger ind et øjeblik, skrab med en træske i bunden af panden, så du får alle smagsstofferne med. Hæld den indkogte vin over kødet og lad stå, mens du fortsætter med resten.

Dernæst går du igang med den såkaldte sofritto – udgangspunktet for rigtig mange italienske retter – bestående af hakket løg, gulerod og selleri. Jeg bruger også altid hvidløg, men det kan eventuelt udelades. I det her tilfælde er hvidløget skåret i meget tynde skiver – eller Goodfellas thin – hvilket vil sige mellem 60 og 80 skiver på et almindeligt hvidløg. Jeg foretrækker dog at bruge en stor kniv, frem for et barberblad.

Svits de hakkede løg, gulerødder, bladselleri og hvidløg på panden i lidt olivenolie indtil løget er klart, men uden at det har taget farve. Kom kødet og den indkogte vin tilbage på panden sammen med de flåede tomater. Krydr med havsalt, læg låg på og lad det simre på laveste blus i en 20 minutter. Til sidst smages der til med balsamico, salt og peber.

Kog tagliatellen efter pakkens anvisninger i 5 liter vand tilsat 50 g havsalt. Pastavand skal være salt som middelhavet.

Anret tagliatellen med kødsovsen, giv tallerkenen et ekstra skud friskkværnet sort peber og slut af med masser af frisk basilikum og friskrevet parmesanost.

5 Comments

 1. Lone Andersen siger:

  Det lyder dejligt med kalvebov. Bov, uanset fra hvilket dyr, er et overset gode.

  Selvom dette er en madside skal jeg bede dig hilse Sofie mange gange. Vi kender ikke hinanden, men jeg stemte på hende, og hun kæmpede så flot.

  Kh. til hele familien

  Lone

 2. admin siger:

  Tak. Og ja, bov og i det hele taget de billigere udskæringer bliver alt for ofte overset.

  Også tak for din hilsen, der er videregivet. Men hvorfra vidste du, at jeg er Sofies mand?

 3. Lone Andersen siger:

  Hej igen

  Jeg har besøgt din side flere gange indenfor de sidste par måneder efter, jeg blev den lykkelige ejer af din bog om grøntsager. Så sker der jo det, at vi kommer ind i en valgperiode, og jeg har siden 1994 stemt radikalt. Jeg undersøger derfor de mulige kandidater og hører Lone Dybkjærs varme anbefaling af Sofie, og da jeg er sådan indrettet, at jeg ikke bare stemmer i blinde og altid personligt, ser jeg bl.a. diverse valgvideoer, og så går forbindelsen mellem dig & Sofie langsomt op for mig ad denne vej.

  Så sådan ligger landet:-))

  Igen de bedste hilsener til jer alle

  Lone

 4. morten siger:

  God ide med kalvbov ! Jeg har selv fundet den gamle pastamaskine frem fra øverste hylde og har haft stor fornøjelse med at snige divs sjove meltyper i som Emmermel og spelt.

 5. admin siger:

  Ah, den gamle pastamaskine. Det kunne være jeg også snart skulle finde min frem fra gemmerne. God idé med lidt grovere melsorter i dejen. Har også set eksempler på pasta med uhakkede krydderurter rullet med i dejen, mens ruller den tynd…det ser ret flot ud…

Leave a Reply