Røg i køkkenet?

Jeg er netop modtaget den her lille fætter – en røgpistol kunne man måske kalde den – fra den tyske netbutik mcc, der sælger alverdens udstyr og produkter til professionelle og glade madnørder.

Og så var det jeg tænkte, om der mon var andre ude i den store madblogverden, der også havde investeret i sådan en og måske endda havde gjort sig nogle værdifulde erfaringer. I så fald hører jeg meget gerne fra jer. Indtil videre har jeg kun lavet røgsignaler med den…

13 Comments

 1. Klidmoster siger:

  For ikke så længe siden spiste jeg middag hos sammen med bla Kristian fra ‘Kokkekniven’ samt Lars og Morten fra ‘Grydeskeen’. De lavede i fællesskab en risotto med røgede havtaskekæber ved hjælp at sådan et aggregat. Først blev kæberne vendt i lidt smør på en varm pande og så lagt i en dyb tallerken med film over. Der blev så sendt lidt røg ind til kæberne, som trak i ganske kort tid. Det var meget lækkert! Jeg har selv sådan en fætter stående på ønskesedlen i år. Jeg har nemlig idéer om at ryge olie til en røget mayo. Pøj pøj med eksperimenterne :-)

 2. Morten siger:

  yop er den lykkelige ejer af sådan en.

  Jeg har dog kun brugt den et par gange til lige at give lidt røget smag til en ret inden den blev serveret – og som Malou skriver. Men det var samme princip

  Har dog overvejet at lave tricket med at sætte en glasskål over en tallerken lige før den bliver serveret og så fylde den med røg og server på den måde.
  Men skal lige have købt en glasskål først:)

 3. Godtsulten siger:

  Jeg vidste, at der måtte være andre, der havde kastet sig over denne maskinen :)

  Desværre fulgte der kun en meget ringe manual med. Morten, har du også bare mast filteret (det lille metalnet) ned oppe i metalstykket øverst? Jeg synes, det er svært at få det til at sidde fast dernede. Og har du eksperimenteret med forskellige ting at ryge med?

  Jeg lavede lidt røg med det medfølgende bøgesmuld, og umiddelbart synes jeg duften var lidt kras…men måske skal den bare lige ryges godt igennem før man tager den i brug til maden?

 4. Lyder meget spændende! Kan ikke give dig noget input, men jeg vil følge med og se om det er noget som er så uundværligt at der skal investeres i sådan en :-)

  Mange hilsner
  Birthe

 5. Roy Fumé siger:

  Jeg har haft utrolig gode erfaringer med dette aggregat, når jeg har fundet det nødvendigt at dække indersiden af frostposer med akse og slagger.

 6. Jens Johansen siger:

  Jeg har en “røgpistol” i brug. Det er vigtigt at du får formet det lille net, så det passer ned i hullet. Jeg pressede det ned med spidsen af en citruspresser. Alligevel er det svært at holde det på plads, når man bruger den. Det er bedst at være to om det, når der samtidigt skal løftes på glasklokker.
  En af huset signaturretter er letrøgede kammuslinger med dekonstrueret “carrysalat”. Jeg drysser kammuslingerne med lidt salt/sukker og de trække nogle timer (eller natten over). Tørres af og steges på hed pande 2 minutter, trækker 1 minut, og steges derefter på den anden side 1 minut (eller til de er færdige). Deles midt over og placeres på tallerken (jeg bruger en skiferplade), glasklokken over, og røg skydes ind under glasklokken. Tilbehør er stegte kapers, carryolie (Thomas Keller opskrift) som er pulveriseret med maltodextrin (præsenterer sig bedre på den sorte plade) og hvid mayonnaise med trøffelolie (kogt æggehvide blendes med eddike, salt og olie, som til en almindelig mayonnaise og smages til med lidt trøffelolie). Og så bare en smørristet crouton til.
  Du kan f.eks. også ryge frisk ost, og jeg bruger den også til “Puffede røgede flæskesvær” (em Thomas Herman opskrift).

  God fornøjelse
  Jens

 7. Godtsulten siger:

  Hej Jens,

  Tak for input. Jeg har også fået formet nettet ned i det lille hul, men det hopper ind imellem op…men jeg kan høre, at du har samme problem…og ja, jeg regner også med at have en makker, når det først rigtig skal tages i brug…

  I øvrigt lyder det som en vildt lækker opskrift…har du gjort dig nogle erfaringer med andre typer rygesmuld eller bruger du bare det medfølgende bøgesmuld?

  Hilsen
  Rasmus

 8. Jens Johansen siger:

  Jeg har indtil videre kun brugt det medfølgende. Hvis du vil have en lidt mildere røgsmag kan du prøve med rødel.Du skal nok være omhyggelig med at få en grovhed på smuldet, der egner sig til det lille net.
  Ellers er der rige muligheder med f.eks. vinstokke og frugttræsmuld.

  Hilsen
  Jens

 9. Jan siger:

  Hej Rasmus,

  Tillykke med din nye gadget.
  Den ser rigtig fræk ud, jeg plejer normalt selv at stå med bøgesmuld, som så ryger op i et glas og som så MEGET roligt skal bæres over på tallerkenen for at røgen ikke forsvinder, det er jo unægteligt noget nemmere med røgpistolen.
  Så der fik jeg lige genereret en post-julegave ;-)

  Mvh…Jan

 10. Godtsulten siger:

  Tak Jan, og ja den kan du roligt sætte på ønskelisten.

  Jeg havde stor succes med maskinen til en julefrokost, hvor jeg serverede små tern af røget laks i ziplock-poser, der så lige fik et skud røg inden posen blev lukket og de straks blev serveret sammen med bittesmå kugler af dildsyltede agurk og æbleeddikemarinede æble og en peberrodsskum.

  Det kræver lidt træning med pistolen, men under alle omstændigheder, er det helt sikkert nemmere end at bære rundt på røgen som du beskriver… :-)

  Godt nytår…
  Rasmus

 11. Faster Philip siger:

  Hej Rasmus,
  Jeg har også rekvireret mig sådan en sag her. Jeg har hovedsaligt brugt den til fisk, under glasklokke som morten beskriver det. Jeg har brugt alm bøgesmuld som jeg lånte ved min slagter. Som jeg synes har en behagelig og “smooth” duft og smag. Den der fulgte med vil jeg gerne give dig ret i var en smule kras. Jeg “røg” senest en lakse filet. Den første blev lige skarp nok måske fordi røgen blev “sur”, men den anden tilsatte jeg jævnligt nyt røg til, og det blev meget bedre. Jeg har endvidere gode erfaringer med gamle tørre krydderurte grene. Især timian og rosmarin afgiver dejligt meget aroma. Du kan enten knuse dem i morter eller melmølle – melmøllen fungerede ret godt for mig.

  Med hensyn til nettet, er en kuglepen ret god, men man skal være lidt hårdhændet, mere end hvad der føles ok.

  De bedste hilsner

  Faster Philip

 12. Godtsulten siger:

  Hej Faster Philip,

  Tusind tak for de gode råd…der skal helt klart gang i lidt mere eksperimenteren…

  God røg…

  Rasmus

 13. […] i pæne kvadratiske stykker. Læg fisken i en passende beholder med låg og skyd røg ind med en røgpistol. Dæk straks og lad det stå i ca. 5 […]

Leave a Reply