Kartoffelskræller, dem spiser man da

Der findes to slags mennesker. Dem der spiser skrællen på den bagte kartoffel, og dem der lader den ligge. Med denne ret kan de tage hinanden i hånden.

Jeg ved ikke, om det er Noma, der har fundet på det, men siden jeg i deres første kogebog stødte på idéen om at skrabe indmaden ud af et par bagte kartofler og så lave chips af skrællerne, har jeg flere gange tænkt, at det skulle da afprøves. Og det lykkedes så endelig i går i mit nye køkken og ikke mindst i min nye ovn. Jeg hører til typen, der gerne spiser skrællen, men det her er altså endnu bedre.

Bagt brosme med kartoffelskræller, grov mos og dildcreme (2 pers.)

300 g brosme
2 store bagekartofler, gerne King Edward
Sødmælk
Olivenolie
Smør
3 spsk skyr
Dild
Citron
Havsalt og friskkværnet sort peber
Cayennnepeber

Del brosmen i 2-4 stykker. Drys med lidt salt og dryp med lidt olivenolie. Læg i et lille fad og dæk fadet med plastikfilm, så det slutter helt tæt.

Vask kartoflerne og læg dem i ovnen ved 180 grader i ca. en time. Halvér og skrab indmaden ud i en lille gryde og mos så groft eller fint, som du nu ønsker og bland med lidt mælk og smør til du har en god konsistens. Smag omhyggeligt til med salt, peber og evt. olivenolie og hold mosen varm i gryden.

Skrællerne deles i to-tre stykker, smøres godt ind i olie, drysses med salt og bages videre i ovnen indtil de er sprøde og gyldne.

Skyr smages til med citronsaft, masser af finthakket dild, salt, peber og et lille drys cayennepeber.

Sænk temperaturen i ovnen til 100 grader og bag fisken med plastfilm på. Plastfilm kan normalt holde til ca. 150 grader, så det burde ikke være noget problem, og på denne måde damper du fisken nænsomt i egen saft, hvilken gør den meget mør og delikat.

Det værste, der kan ske, er, at plastikken går i stykker og trækker sig ud til siden på fadet. Fisken bliver ikke helt dampet på samme måde, men det ødelægger ikke noget, og filmen er lige til at fjerne igen fra fadet. Fisken er klar efter 10-15 min, eller så snart kødet har skiftet farve til hvid, og man ved et let tryk kan mærke at kødet skiller.

Servér med det samme, evt. med en lille salat til.

4 Comments

 1. Uhm, der ser vel nok godt ud :-)
  Jeg fik tit “potato skins” i USA, de var dog ikke friterede, men fyldt med creme fraiche og ost….

  Mange hilsner
  Birthe

 2. Godtsulten siger:

  Tak Birthe,

  Tænkte nok, at der var andre, der havde fundet på at udnytte kartoffelskrællerne til noget nyttigt…

  Hilsen
  Rasmus

 3. Nyttigt – og ikke særlig slankende – men de smager godt :-) F. eks. som her: http://simplyrecipes.com/recipes/potato_skins/

  Mange hilsner
  Birthe

 4. Kartoffelskræller siger:

  Der er ikke noget bedre end at finde opskrifter til de dele af maden, der normalt smides ud. :)

Leave a Reply