Hjemmelavet fastfood

Jeg holdt op med at spise på McDonald’s og Burger King for en tre-fire år siden. Og hos pølsemanden har jeg vist ikke været i mindst 15 år. Men kebab kan jeg altså ikke give slip på. Og hvis man kigger sig lidt for, kan man da også finde en del udmærkede steder i København, hvor kødet er af rimelig kvalitet, dressingen hjemmerørt og durumbrødet måske endda hjemmebagt.

Det ændrer nu ikke på, at den man selv laver kan blive endnu bedre. Denne helt enkle version med kun løg og persille fik jeg serveret til en (tror jeg) libanesisk festival på Blågårds Plads for en del år siden, og når jeg selv laver kebab – eller shawarma, som det måske hedder, hvis det er fra Libanon – er det altid den, jeg vender tilbage til.

Engang i mellem køber jeg en hel lammeryg, når der kommer gæster. Og efter jeg har fået befriet fileten, sørger jeg altid for at få alle de små rester kød, der sidder tilbage, skrabet af, og det bliver så blandet med de to lammemørbrad, ligeledes skåret i meget fine strimler, der ryger i fryseren til en regnvejrsdag.

Er man forudseende nok, hvilket jeg aldrig er, kan man selvfølgelig med fordel lægge kødet i en form for marinade dagen før, det skal bruges. Og ellers må man lade det få en halv til en hel time, eller hvor meget tid man nu har. Jeg anvender som regel en kebab krydderiblanding fundet hos den lokale halal-slagter, der blandes med olivenolie, salt og peber og et meget finthakket fed hvidløg. Men har man hverken kød i fryseren eller krydderier på hylden, kan man som regel også finde marineret kebab kød hos netop halal-slagteren.

Kebab med forårsløg og persille (2 pers.)

400-500 g marineret lammekød
4 fladbrød
4-6 forårsløg
En stor dusk bredbladet persille
150 ml creme fraiche 18% eller en fed drænet yoghurt
Citronsaft
1 fed hvidløg
Chilisauce
Havsalt og friskkværnet sort peber

Creme fraiche eller yoghurt røres med det meget finthakkede eller knuste fed hvidløg, og der smages til med salt, peber og citronsaft. Skyl, tør og pluk persillen og snit forårsløget i tynde strimler på skrå.

Varm en stor pande godt op til den er brandvarm og svits kødet i oliemarinaden i 1-2 minutter. Undgå at røre for meget i det, så det lige får mulighed for at få lidt stegeskorpe hist og her.

Fladbrødene lunes i en 200 grader forvarmet ovn, hvor de skal have ca. 60 sekunder, ellers bliver de let for sprøde i det, så man ikke kan rulle dem.

Anret kød, forårsløg og en god portion persille på fladbrødet og kom dressing og chilisauce på. Rul dem sammen og smid gerne et stykke sølvpapir omkring, så man får den helt autentiske fornemmelse. God damn, jeg bliver godt sulten, som jeg sidder her og skriver.

10 Comments

 1. Klidmoster siger:

  Det pureste guf!

 2. Godtsulten siger:

  :-) Tak. Og ja…det glider lige ned…

 3. Jeg fik for laang tid siden en kebab på en nu lukket kebabjoint på Nørrebrogade — den var vist også libanesisk i sit udgangspunkt — med en fantastisk løgsalat krydret med, tror jeg, mynte — dressing på youghurt.

  Det er altså bare guf, hvis det er lavet rigtigt! Og milevidt fra de store kødtønder, der hænger mange steder og har en sjov, sød og fortættet konsistens, når de skæres for.

  Har du et bud på en krydderiblanding, hvis den skulle laves fra bunden?

  Alt godt & tak for sidst!

  Kasper

 4. Godtsulten siger:

  Hej Kasper,

  Og selv tak for sidst.

  Kødet fra de gode shawarma-steder adskiller sig væsentligt ved at være krydret ordentligt. Typiske krydderier er chili, paprika, spidskommen, peber og koriander. Der er flere steder, hvor kødet også har en tydelig smag af nelliker og allehånde, hvilket jeg synes er ret lækkert.

  Så disse krydderier i en skøn blanding…og selvfølgelig tilsat salt og hvidløg, så kan du ikke komme helt galt afsted.

  Hilsen
  Rasmus

 5. Faster Philip siger:

  Uhhh den ser dælme god ud rasmus, kører du ud?

  Jeg bruger selv persille lisom du, også i wraps og pitabrød, etc. Det giver lisom et sublimt frisk men alligevel krydret kick.

  Jeg ville evt tilføje rødvin og kanel til din krydderblanding, men det er jo en smagssag.

  Tak for spændende læsning

  De bedste hilsner

  Faster Philip

 6. Godtsulten siger:

  Tak Faster Philip,

  Om jeg bringer ud? Selvfølgelig! Men jeg har dig mistænkt for at bo længere væk end det område, jeg kan dække med min ladcykel :-)

  Helt enig, persillen er rigtig god i den her sammenhæng, fordi den både har søde, syrlige og bitre elementer i sin smag…

  Rødvin er svært at være uenig i…kanel er jeg mere tvivlsom med…går der ikke lidt gløgg i den, når der også er allehånde og nelliker?

  Mange hilsner
  Rasmus

 7. jeg vil også godt have en med, hvis du nu alligevel kommer op på den ladcykel ;-)

  Det ser fantastisk ud……

  Mange hilsner
  Birthe

 8. Godtsulten siger:

  Jeg er bange for, at jeg kun kan dække postdistrikt 1300…men ellers tak for bestillingen :-)

  Rasmus

 9. Tak for indspark på krydderblanding. Jeg kan godt følge idéen om kanel — lavede en ordentlig omgang stifadoinspireret oksekød for en lille uges tid siden, og dér brugte jeg kanel og spidskommen. Det blev ikke dårligt. Men måske kanel, allehånde og nelliker er at stramme den. Det må forsøges.

  Den toning kanelen kan gi’ i det salte køkken kan dog være ret vellykket, og den tidligere omtalte kebab kunne godt have været lavet med en smule kanel, nu jeg tænker efter!

  Tak for inspiration!

  Kasper

 10. […] hjemmelavede kebab øverst er mit eget bud på god hurtig mad. Opskriften finder du her. Dette indlæg blev posted under Holdninger. Du kan følge kommentarer til dette […]

Leave a Reply