Heston gør livet lettere

Den britiske mesterkok Heston Blumenthal er jo ikke ligefrem berømt for sine enkle og hurtige opskrifter, velegnede til børnefamilien efter en lang arbejdsdag. Med hans serie In Search of Perfection kunne man måske endda næsten beskylde ham for at gøre sig umage for at få opskrifterne så komplicerede som muligt, selvom det selvfølgelig alt sammen er i den gode smags tjeneste.

Forleden dag faldt jeg dog over en enkel opskrift fra Blumenthal, der endda involverede en mikrobølgeovn – et apparatur, jeg i hvert fald ikke lige regnede med, at han gjorde brug af. Men mikroen havde åbenbart efter længere tids eksperimenteren vist sig at være løsningen på, hvad han kalder “the great fennel problem” – hvordan bevarer man fenniklens delikate smag, og samtidig undgår, at forvandle den til en kedelig brun smattet sag efter tilberedning? At han ikke kunne bevare fenniklens skulpturelle udseende og fine smag, havde tilsyneladende i et vist omfang forhindret ham i at bruge grøntsagen på hans restaurant.

I al sin enkelhed går opskriften blot ud på, at man halverer fenniklen i to, smører et tyndt lag smør ud over skæreflade, krydrer med salt og peber og omhyggeligt vikler den ind i flere lag plastikfilm. Herfter placeres den i mikroen og tilberedes ved højeste effekt i 3-5 gange 1 minut. Hvorvidt det har nogen særlig betydning at gøre det i 1 minuts intervaller, eller om det blot er for at undgå, at man tilbereder den for længe vides ikke endnu, men resulatet var ikke til at tage fejl af, en perfekt tilberedt fennikel, der både havde bevaret smag, form og kulør. Det skal dog siges, at jeg endte med at give min fennikel 6 gange 1 minut. Men det skyldes muligvis, at det er en lidt ældre maskine, hvor højeste effekt ikke er særlig høj.

Og hvad stiller man så op med sådan en perfekt tilberedt fennikel, spørger han sig selv og svarer, man spiser den som den er eller laver en enkel suppe. Suppen synes passende i denne tid, så det blev det omend i en lidt anden udgave end den, han foreslår.

Fennikelsuppe (4 pers.)

1 stor fennikelknold (ca. 500 g.)
2 skalotteløg
1 fed hvidløg
1 l hønsefond
2 dl piskefløde
6 spsk champagneeddike eller anden klar eddike
Olivenolie
Kørvel
Havsalt og friskkværnet sort peber

Mens fenniklen tilberedes som anført ovenfor, indtil den er mør, bringes hønsefonden i kog og finthakket løg og hvidløg svitses let i lidt olivenolie i en dyb sautépande uden at tage farve. Kom eddiken på panden og lad det koge ind et øjeblik.

Kom indholdet i panden op i en blender sammen med fenniklen og og hæld en lille smule fond i bunden. Start blenderen og lad den køre et øjeblik inden der langsomt spædes op med ca. ½ liter fond. Kør indtil du har en helt glat og cremet suppe. Hæld suppen tilbage i panden og spæd yderligere op med fond, indtil du har en passende konsistens. Suppen skal være let i det, så du skal formentlig bruge det hele. Hæld så piskefløde i, varm igennem et par minutter og kog let ind. Smag omhyggeligt til med salt og peber.

Servér med friskplukket kørvel og brød.

Leave a Reply