Folkekøkken

Med en pris på kun 130,- kr. for en kogebog på 270 sider med 120 opskrifter og billeder må man sige, at den nye kogebog fra Nikolaj Kirk lever op til sin titel Mad til folket. Her kan alle være med. Hvordan det er lykkedes forlaget at finde økonomi i dette projekt, skal jeg ikke kunne sige, med mindre det er rent genbrug af tidligere opskrifter og billeder, eller Kirk helt har afstået at skulle tjene noget på bogen…i folkets tjeneste.

(19/11 TILFØJELSE Nikolaj Kirk har gjort mig opmærksom på, at der ikke er tale om genbrug, hverken hvad angår opskrifter eller billeder. Hatten af for at det har været muligt at lave en bog til så lav en pris.)

Under alle omstændigheder er det såmænd en udmærket kogebog, der prøver at slå et slag for den håndlavede mad i hverdagen med en række enkle opskrifter på alt lige fra suppe, salat og småretter, til fisk, pizza, risotto, kødretter, desserter og bagværk. 

Her er en del kendte og elskede klassikere, som moules marinières, fiskefrikadeller, hakkebøffer med fritter, hasselbackkartofler, æblekage og kanelsnegle. Det er sådan set helt fint, for der er helt sikkert mange, der ikke har disse retter på det faste repertoire. Og for dem der ønsker lidt nytænkning, er der også mange gode og mere originale bud på hverdagsmaden.

Alt i alt må man sige, at man får rigtig meget for pengene i den her velfungerende kogebog, der er fint fotograferet, men måske lidt underligt lay-outet. Jeg kan kun håbe på, at Kirk har held med sit projekt om at få flere til at gå til gryderne. Det er der brug for i det her sørgelige pulverland.

Mad til folket, Nikolaj Kirk
Fotos: Christian Stæhr
Politikens Forlag, 130,- (vejl.)

Leave a Reply