Gå glad i køkkenet med Suhr

Ok, den var måske lidt tyk, men den er nu god nok. Med den netop udkomne Ingeborg Suhr MAD vil de fleste kunne bevæge sig ud i køkkenet og føle sig helt trygge ved, at med med denne bog ved siden, vil de kunne fremstille velsmagende og veltilberedt mad og få svar på stort set alle de spørgsmål, der måtte dukke op undervejs i madlavningen.

Undertitlen er grundkogebog og køkkenskole, og de store hvide bogstaver på den mørkeblå ryg sender tankerne i retning af en ordbog, og det er formentlig helt med vilje, for denne bog er tænkt som et opslagsværk, ikke over det danske sprog, men det danske køkken anno 2009.

Denne jubilæumsudgave udkommer i forbindelse med 100 års dagen for den første udgivelse. Utallige udgaver er det blevet til i mellemtiden, og indholdet har løbende ændret sig, alt efter det danske køkkens udvikling. Eksempelvis forsvandt brødopskrifter med surdej og koldhævning ud i udgaverne fra starten af 1960’erne, hvor køkkentjansen mistede sin glans og kom først ind igen i 2003, hvor det var igen blevet hipt, at brødet rent faktisk smagte af noget.

Og fint i overstemmelse med danskernes spisevaner i dag, så er denne seneste udgave helt opdateret, så der udover de mere klassiske danske retter også er et rigt udbud af opskrifter fra alle de forskellige udenlandske køkkener som danskerne har taget til sig. Her står forloren hare side om side med spaghetti carbonara og lynstegt svinekød i wok.

Som undertitlen indikere er det dog ikke bare en kogebog, men i høj grad også en lærebog i køkkenhåndværket. Og specielt her skiller den sig ud fra andre kogebøger. Med den meget omhyggelige og detaljerede gennemgang af køkkenteknikker, information om råvarer og anden praktisk viden i køkkenet giver Katrine Klinken og Elin Kirkegaard – der står bag denne udgave – en sikker hånd med ved gryderne, både til novicen som den mere kyndige hjemmegastronom.

Denne kogebog er praktisk på samme måde, som det er praktisk at have ordentlige røjsere på, når det regner. Ønsker man sig en kogebog, der kan stå uplettet og pynte på hylden med sine smukt stylede billeder af mad og smagfuld livstil, vil man blive skuffet. Søger man derimod kyndig vejledning ud i lave ordentlig mad fra bunden – herunder, hvordan rører man en fars, hvor længe skal bøffen stege, for at den bliver rosa, hvordan fileterer man en fladfisk, hvordan stryger man en kniv og hvad er potaske – og vil man gerne have gode, letanvendelige opskrifter på alt lige fra jordbærgrød til Janssons fristelse, fra sushi til struds i enebær, så er man havnet det helt rigtige sted.

Lige som det længe har været en tradition at forære H.C. Andersens samlede eventyr i dåbsgave, kunne man passende indføre en tradition med at forære denne bog til konfirmanden eller i flytte-hjemmefra gave. Så kunne det være, at det tabte håndværk kunne blive genfundet af flere i de yngre generation.

Ingeborg Suhr MAD, Katrine Klinken og Elin Kirkegaard
Foto: Henrik Freek Christensen og Mikael Kaas
Gads Forlag, 299,- (vejl.)

Leave a Reply