Hverdagsmad – Grov råkost med blommer

Det er ikke fordi, min mormor har lært mig at lave mad, men hun har skabt en række smagsminder, der er blevet hos mig som en hukommelse af velsmag og tryghed. Mange af disse retter har jeg forsøgt at genskabe, da jeg selv begyndte at lave mad.

En af dem er en enkel appelsinlagkage, jeg nu har lavet til de sidste tre børnefødselsdage i familien, og som jeg formentlig vil lave mange af de kommende år. En anden er frikadeller.

Det er skægt, hvordan lige netop frikadeller er en af de retter, som stort set alle har et barndomsminde om, og hvordan lige netop, deres specifikke version, selvfølgelig er den eneste rigtige.

I mit tilfælde er det dog ikke bare frikadellen, men også tilbehøret, der står klart i hukommelsen, for frikadellerne blev altid serveret med råkost og stuvet spinat (eller nye kartofler, når de blev serveret i sommerhuset). Og i dag, når jeg laver frikadeller serverer jeg stort set også altid med samme tilbehør.

Men der skal selvfølgelig også være plads til udvikling og nyskabelse. Denne dag fik frikadellerne lov til at forblive, som jeg nu er noget frem til, men en pose gulerødder i mange forskellige farver tvang råkosten i en ny retning, og så kunne jeg jo lige så godt lade hele landet fly og i stedet servere dampet broccoli til.

Frikadelleopskriften gemmer jeg til en anden dag, eller måske slet ikke, for du har sikkert din egen, der ikke kan forbedres, men hvordan frikadellerne end laves, er jeg ret sikker på at den her nyfortolkning af den klassiske råkost (revne gulerødder, rosiner og citronsaft), vil klæde og glæde dine frikadeller.

Grov råkost med blommer og tamariristede mandler (2 pers.)

4-6 gulerødder, allerhelst i forskellige farver
4 blommer
50 g tamariristede mandler
2 spsk olivenolie
2 spsk hyldeblomsteddike

De forskelligt farvede gulerødder er ikke altid lige nemme at få fat på, men hvis du ser dem, kan det godt betale sig at investere i en pose. Slutresultatet bliver ikke bare mere farverigt, men også mere smagsrigt, da de forskellige sorter faktisk smager forskelligt.

Skræl gulerødderne og skær i tynde skiver på skrå. Blommerne halveres, stenen fjernes og hver halvdel skæres i en 4-5 mindre både.

Mandlerne købte jeg færdigristede. Man kunne også have brugt røgede mandler eller almindeligt saltede mandler. Eller man kan selv riste en lidt større portion mandler – f.eks. 100 gram på en pande i ca. 4 spsk. tamari eller soya, 1 spsk jordnødde- eller solsikkeolie og 1 tsk. honning. Kom først tamari, olie og honning på panden og lad det hurtigt smelte sammen, inden du vender mandlerne på og ryster godt med panden indtil alle mandler er smurt ind i den let karamelliserede tamari. Kom mandlerne op på et stykke bagepapir og lad dem køle af inden brug. Gem resten i en lufttæt beholder, så har du også en snack til en anden dag.

Kom gulerødder og blommer i en skål. Hæld olie og eddike ud over og bland godt. Hvis der er tid, må det gerne stå og trække lidt på bordet. Lige inden servering drysses mandlerne hen over. Jeg har med vilje undladt at krydre med salt og peber her, men det kan du selvfølgelig selv afgøre.

3 Comments

  1. cyclonebill siger:

    Lækkert! Jeg vil nu i øvrigt ret gerne have din frikadelleopskrift; der er en del ting der er bedst som min mor laver dem, men lige akkurat hendes frikadeller er virkelig ikke noget særligt.

  2. admin siger:

    Tak. Og ok, så må jeg hellere også få skrevet frikadelleopskriften ned en dag. For de her er altså gode… :-)

  3. cyclonebill siger:

    Det kan jeg forestille mig! Tak.

Leave a Reply