Opskrifter fra Grøntsagsfestival 2009

Rød spidskål, gulerødder i alle farver, rå majskolber der drev af sødme og saft, rødbedesmoothie og mindst et par tusinde små velsmagende snacktomater.

Der blev langet mange forskellige grøntsager og lækkerier over disken på Grøntsagsfestivalen, lørdag den 29. august på Halmtorvet.

Selv fik jeg blandt andet delt en hel del snacktomater ud, der blev serveret i tre forskellige versioner – med trøffelmayonnaise, med rygeostcreme og med røget røget salt og ristet rugbrødscrouton.

Der var mange, der spurgte efter opskrifter, så her er de genskabt efter hukommelsen i festivaludgaven – det vil sige i rimeligt store portioner, så må man selv dividere lidt.

Trøffelmayonnaise (ca. 1,5 l)

24 pasteuriserede æggeblommer
1 stor spsk havsalt
Ca. ½ dl hvidvinseddike, (jeg brugte champagneeddike)
500 ml koldpresset rapsolie
Ca. 1 l god vindruekerneolie
½-1 dl trøffelolie
Friskkværnet sort peber

Kom æggeblommer, salt og halvdelen af vineddiken i en stor skål og pisk sammen med en elpisker. Hæld langsomt raps- eller vindruekerneolien i, mens der stadig piskes. Når først du har fået hældt en del olie i, behøver du ikke længere at gøre det så langsomt. Nu burde det ikke skille. Fortsæt med resten af olien, alt efter hvor stor en portion du laver, indtil du er ved at have en passende konsistens.

Smag til med trøffelolien, lidt af gangen, den er ret kraftig i smagen. Og smag til sidst til med salt, peber og eddike.

Ved mindre portioner, der spises samme dag, kan man også piske en hakket krydderurt i. Hvis man ønsker en mere almindelige mayonnaise, kan man også prøve sig frem med citronsaft i stedet for eddike, evt. lidt sennep i eller cayennepeber til at give den lidt mere bid.

Rygeostcreme (ca. 2 kg)

800 g rygeost 10%
16 store spsk drænet yoghurt 10%
8 dl piskefløde
Havsalt og friskkværnet sort peber

Pisk rygeost og yoghurt sammen. Pisk piskefløden til en luftig, men ikke alt for stiv flødeskum. Vend forsigtigt flødeskummen i rygeostmassen, så den forbliver rimelig luftig i det. Smag til med salt og peber.

Ristede rugbrødscoutoner

15 skiver groft, hjemmebagt rugbrød med kerner
Olivenolie
Havsalt

Skær rugbrødet i små tern. Vend ternene omhyggeligt i lidt olivenolie. Kom på plade med bagepapir. Drys med salt og bag i ovnen ved ca. 120 grader i godt 20 minutter. Tag ud af ovnen og lad køle af. Opbevares i luftætbeholder.

2 Comments

 1. Lone Andersen siger:

  Hej Rasmus

  Nu skriver du god vindruekerneolie. Kan du mon anbefale en bestemt? Udvindingsmetoderne er lidt kritisable i mine øjne, når det gælder vindruekerneolie.

  Mvh.

  Lone

 2. admin siger:

  Hej Lone,

  Jeg har brugt en vindruekerneolie af mærket Frantò, der bl.a. forhandles i Inco og Løgismose. Den har en mild smag, der giver plads til trøffelolien. Og hvis du ikke er glad for vindruekerneolie, så kan jeg foreslå, at du erstatter den med solsikke- eller majsolie.

  Rasmus

Leave a Reply