Weekendmad – Spareribs

I weekenden blev der holdt 3 års fødselsdag for min ældste knægt. Og menuen til de voksne bød på spareribs og 3 slags kartoffelsalat. Spareribs er en glimrende og billig måde at lave mad til mange mennesker, fordi det – bortset fra selve grillningen – kan gøres klart i forvejen.

Udover kvaliteten af kødet er det vigtigste element i denne ret selvfølgelig barbecuesaucen, og at kødet får lov til at ligge i marinaden et stykke tid inden der grilles. Denne marinade er inspireret af Stéphane Reynaud’s fra hans fremragende kogebog Gris og Søn. Der er ændret lidt på forholdet, og så har jeg tilføjet nescafé, der giver en ekstra dybde til saucen med sine bitre toner.

Spareribs (ca. 25 pers.)

10 kg kampben
1 l ketchup
8 spsk soya
2 spsk cognac
8 spsk brun farin
8 fed hvidløg
8 spsk olivenolie
2 spsk nescafe
2 spsk friskkværnet sort peber

Del kampbenene i to. Kom dem op i en eller flere gryder. Hæld vand på til det dækker, låg på og bring i kog. Lad det simre i 45 min og skum gerne urenheder fra undervejs.

Til barbecuesaucen hakkes hvidløgene fint og bland med resten af ingredienserne. Nescaféen skal ikke blandes med vand, bare to store spsk af det frysetørrede pulver direkte ned i blandingen. Har man ikke Nescafé i huset – hvilket kun taler positivt om dine kaffevaner – kan en lille kop stærk espresso selvfølgelig også bruges.

Hæld vandet fra og skyl kødet under koldt vand, så du får eventuelle urenheder væk og tør dem let med et rent viskestykke. Smør alle stykkerne ind i barbecuesaucen og læg kødet i poser og læg på køl i 12-24 timer.

Grill spareribsene over en god varme. Vend kødet flere gange, mens du løbende pensler med den resterende barbecuesauce, og grill indtil kødet er varmt og saucen karameliseret omkring kødet. Servér med det samme, f.eks. med en eller anden form for kartoffelsalat.

Leave a Reply