Hverdagsmad – Tun med fennikelsalat og blåbær

Der er masser af blåbær i handlen, og det er også sæson for nye danske fennikel, lækre sprøde og smækfyldt med anis.

Blåbær og lakrids passer godt sammen, som denne enkle salat er et glimrende eksempel på. Servér f.eks. med svin eller som her et flot stykke tun.

Tun med fennikelsalat og blåbær (2 pers.)

400 g frisk tun
1 fennikel
100 g blåbær
½ citron
Olivenolie
Havsalt og friskkværnet sort peber
Frisk dild

Skær top og bund af fenniklen. Halver den og snit den i meget tynde skiver. Vend fennikel med lidt citronsaft og lidt revet citronskal. Krydr med salt og peber og vend til sidst lidt olivenolie i.

Varm en pande op til høj varme. Gerne en grillpande i støbejern, hvis du har sådan en. Pensl fisken med lidt olivenolie, krydr med salt og peber og læg den på den brændvarme pande. Tun må endelig ikke få for meget. Er det en tynd bøf på ca. 1-2 cm tykkelse, skal den højst have 1 minut på hver side. Er den tykkere kan du måske give den en anelse mere, men det er vigtigt, at den er helt rød i midten, ellers bliver den tør og kedelig.

Når tunen er klar, kan du dryppe lidt olivenolie og citronsaft ud over. Vend blåbær og friskplukket dild i fennikelsalaten og servér med det samme.

5 Comments

 1. Julie siger:

  Hej!
  Faldt over din blog i dag, da jeg efter at have hørt p1 om Claude Fischler googlede den interessante mand. Og jeg har nu trawlet alle siderne i gennem, slugt og suget til mig af alt det du har at sige – og glemt specialet, vasketøjet og alt det andet jeg skulle nå.
  Meget inspirerede og dejligt med mange gode links. Jeg kigger med fra nu af!

 2. admin siger:

  Hej Julie,

  Tusind tak for de pæne ord. Glæder mig rigtig meget, at du har fundet mine opfindelser og opdagelser i køkkenregionerne inspirerende.

  Og ja, Claude Fischler var en interessant herre…i mit næste liv skal jeg vist være madsociolog… :-)

  Rasmus

 3. maria siger:

  Hej,

  Har du nogen ide om blåbær er sundt at spise og hvilke der er sundest?

  Jeg faldt over blåbær fra cananda, der åbenbart er bedre end andre slags. kender du noget til dette mærke?

  Jeg så det her: http://wbuy.dk/show_pro.php?flag=2&id_product=117

 4. Godtsulten siger:

  Hej Maria,

  Blåbær og alle andre former for bær er meget sunde og bør spises med stor vellyst.

  Om de canadiske varianter skulle være særligt sunde, ved jeg ikke, men jeg tvivler. Hele idéen om “superfødevarer” som mange medier har haft historier om de sidste par år, er vist mere et marketing stunt end noget, der har egentlig hold i virkeligheden. F.eks. er der nogle bær, der markedsføres som værende ekstra sunde fordi de har et højt niveau af antioxidanter. Og det er jo fint nok, men så vidt jeg har forstået kan kroppen alligevel optage alle disse antioxidanter, så det gør ikke det store, om man spiser den slags bær eller andre bær…

  Det der tilgengæld betyder noget i min optik, er hvor produktet er produceret, og hvor langt væk det er fra der, hvor man skal spise det. Derfor synes jeg det virker fjollet at spise blåbær fra Canada – ekstra sunde eller ej – når man kan få rigtig gode danske, svenske, finske og tyske blåbær.

  Bær er i udgangspunktet en relativt skrøbelig råvare, så at transporterer den til Danmark fra den anden side af kloden er næppe noget der gavner hverken smag eller sundhed.

  Bedste hilsner
  Rasmus

 5. Godtsulten siger:

  Hej Maria,

  Blåbær og alle andre former for bær er meget sunde og bør spises med stor vellyst.

  Om de canadiske varianter skulle være særligt sunde, ved jeg ikke, men jeg tvivler. Hele idéen om “superfødevarer” som mange medier har haft historier om de sidste par år, er vist mere et marketing stunt end noget, der har egentlig holde i virkeligheden. F.eks. er der nogle bær, der markedsføres som værende ekstra sunde fordi de har et højt niveau af antioxidanter. Og det er jo fint nok, men såvidt jeg har forstået kan kroppen alligevel optage alle disse antioxidanter, så det gør ikke det store, om man spiser den slags bær eller andre bær…

  Det der tilgengæld betyder noget i min optik, er hvor produktet er produceret, og hvor langt væk det er fra der, hvor man skal spise det. Derfor synes jeg det virker fjollet at spise blåbær fra Canada – ekstra sunde eller ej – når man kan få rigtig gode danske, svenske, finske og tyske blåbær.

  Bær er i udgangspunktet en relativt skrøbelig råvare, så at transporterer den til Danmark fra den anden side af kloden er næppe noget der gavner hverke smag eller sundhed.

  Bedste hilsner
  Rasmus

Leave a Reply