Food pairing 1

Et fast tilbagevendende tema på denne blog vil være food pairing. Food pairing er en del af den Molekylære Gastronomi og begrebet dækker over idéen om, at ingredienser, der deler væsentlige smagskomponenter, fungerer godt sammen.

En tilgang til madlavning fra denne vinkel kan være interessant, fordi den kan bryde med traditioner og sætte råvarer sammen, man normalt aldrig ville kombinerer.

Et klassisk eksempel er caviar og hvid chokolade, som den engelsk stjernekok Heston Blumenthal fra The Fat Duck har gjort til en af sine signaturretter. Her er en artikel af Heston Blumenthal om denne ret med opskrift fra The Guardian.

På den spændende og informative belgiske hjemmeside Foodpairing kan man tage udgangspunkt i en lang række fødevarer og se, hvilke andre produkter de deler smagskomponenter med.

Til mit første eksperiment slog jeg æble op. På skemaet stødte jeg blandt andet på muslinger, olivenolie, pecannødder og citronmellise, alle ingredienser jeg havde i køkkenet, bortset fra citronmelisse, der i stedet blev erstattet af citrontimian. Mit første forsøg blev derfor:

Stegt æble med muslinger og pecannød (2 pers.)

½ æble
2 spsk olivenolie
1  dåse muslinger i escabechesauce
6 pecannødder
Citrontimian
Havsalt og sort peber

Fjern kernehuset og skær æblet i tynde skiver. Varm olien op på en pande og steg æbleskiverne ved høj varme i et par minutter, så de lige får lidt farve, men stadig bevarer lidt bid. Krydr med havsalt og friskkværnet sort peber.

Anret skiverne på et par tallerkner. Læg nogle muslinger ovenpå, drys lidt finthakket pecannød og citrontimianblade ud over og dryp med lidt af olien fra dåsen.

Og dommen: Den syrligt søde smag fra æblet gik rigtig godt i spænd med de salte muslinger og den diskrete smag af citron fra citrontimianen. Nødder og æbler passer glimrende sammen og pecannødden bidrog derudover med lidt sprød tekstur til retten. Prøv selv og lad mig høre, hvad du synes.

Leave a Reply