Hverdagsmad – Flammekueche

Den italienske pizza må være blandt verdens mest populære retter. Men som man måske næsten kan forestille sig, er italienerne langt fra de eneste – eller første for den sags skyld – der har fået den fremragende idé, at rulle brød fladt og bruge det som en slags spiselig tallerken sammen med andre ingredienser.

I Provence har de pissaladière, der er lahmacun fra Tyrkiet, quesadila fra Mexico, den arabiske manakish og naan fra Indien, alle eksempler på mere eller mindre det samme princip.

En anden delikat variant, som jeg fik serveret forleden, er flammekueche fra Alsace. Det traditionelle fyld på en flammekueche er creme fraiche, løg og bacon. Og selv om du måske bliver lidt mistroisk ved tanken om at smøre creme fraiche ud på brød og så bage det bagefter, så tro mig, det smager forbandet godt.

Servér som en afslappet forret eller som hovedret f.eks. sammen med en kartoffelsalat på nye kartofler vendt med frisk spinat og en olie/eddike dressing.

Flammekueche (4 stk)

Dej:
30 g gær
8 spsk lunkent vand
2 strøgne tsk havsalt
5 spsk olivenolie
250 ml koldt vand
Ca. 550 g hvedemel

Fyld:
6 tykke skiver bacon
300 g creme fraiche 38%
6 skalotteløg
Frisk timian
Friskkværnet sort peber

Rør gæren ud i det lunkne vand. Kom olivenolie, salt og det kolde vand i og rør melet i lidt af gangen med en elpisker eller lign på lav hastighed indtil dejen er helt glat og smidig. Dæk skålen med et vådt klæde og lad stå en times tid på bordet. Hvis du ikke skal bruge den med det samme, kan du lade den hæve i køleskabet, bare husk at tage den ud et kvarters tid før den skal bruges.

Skær 6 tykke skiver bacon på cirka 1 cm tykkelse og skær dem i små tændstikker. Rist baconen let sprød og gylden på en pande. Og stil til side. Pil løgene og skær dem i helt tynde skiver.

Del dejen i fire klumper og rul tyndt ud på et meldrysset bord. Fordel et lag creme fraiche ud over dejen, men efterlad et par centimeter fri hele vejen rundt. Fordel lidt løg og bacon og krydr med friskkværnet sort peber. Bag ved 250 grader i 6-8 minutter, gerne på bagesten nederst i ovnen.

Drys friskplukket timian udover og servér med det samme.

Leave a Reply