Weekendmad – rugbrød med laks og asparges

Jeg kan ikke huske om, det er sket før, men i går, efter at have købt det hele ind, forberedt forretten og nu stod og bankede let med pegefingeren på uret, fordi gæsterne skulle være kommet for et kvarter siden, gik det pludselig op for kæresten og mig, at de først skulle komme i morgen.

Skaden var heldigvis minimal, så vi lagde bare det hele tilbage i køleskabet, åbnede en af vinene og spiste forretten; endnu en ret inspireret af min nye kogebog En Vinpushers Kogebog II af Michael Poulsen. Den kan anbefales.

Michael Poulsens version hedder Laksetatar på ristet rugbrød og består bl.a. af rå laks, flødeost, peberrod og dild.

Min version endte sådan her:

Tatar af røget laks med asparges (6 pers)

250 g røget laks i et stykke
6 grønne asparges
Kørvel
Dild
½ citron
Havsalt og friskkværnet sort peber
6 tynde skiver groft rugbrød
Olivenolie
Flødeost, f.eks. den fra Søvind Mejeri

Bræk bunden af aspargesene og skær de øverste 5-6 cm af. Læg den nederste del af aspargesene i en skål, kom lidt salt på og hæld kogende vand over. Lad dem ligge og trække i et minuts tid og kom så hovederne med op og lad det hele stå i yderligere et par minutter. Hæld vandet fra og stil til side.

Skær den røgede laks i små firkanter. Snit de nederste dele af aspargesene i tynde skiver på skrå. Kom asparges og laks i en skål. Riv citronskallen af den halve citron og kom i skålen sammen med lidt af saften. Pluk kørvel og dild og vend det hele godt sammen. Smag til med havsalt og peber.

Skær seks tynde skiver rugbrød, dryp dem med lidt olivenolie og rist i ovnen eller på brødristeren til de er sprøde. Drys lidt salt på og lad dem køle af et øjeblik.

Smør flødeosten ud over rugbrødet og arranger laksen ovenpå – det er lettest at bruge fingrene – og læg til sidst et aspargeshoved på top…Hov, nu kommer gæsterne, jeg må løbe.

Leave a Reply