Røgede rejer

I påsken blev der også tid til at finde røgeovnen frem og genoptage eksperimenterne med at røge.

Sidste sommer købte jeg en lille røgeovn hos Danish Outdoor, modellen fører de, såvidt jeg kan se, ikke længere, men den er ret praktisk med to spritbrændere og indbygget termometer i låget.

Helt let er det dog ikke. Da jeg skulle prøve første gang, bandede jeg over, at de havde glemt at lægge manualen ved, indtil det gik op for mig, at den lå nede i ovnen og muligvis var det, der gav det først hold rejer en ret sær smag.

Men jeg lod mig ikke slå ud. For som den hjælpsomme og informative hjemmeside Røgeovnens Venner skriver: “Du skal ikke give op – fordi første og evt. andet forsøg mislykkes, øvelse gør mester. Vi har prøvet det selv. Så gå bare i gang.”

Og dette seneste forsøg blev helt klart også det bedste, jeg har lavet endnu. En fin, let røgsmag uden for mange bitterstoffer havde lagt omkring skallen og var lige trængt ind i kødet, så når man sugede lidt på rognen og brækkede den gyldentbrune skal af og spiste rejen, fik man både en klar røgsmag og den fine søde rejesmag.

Rejerne her fik mellem 5 og 6 minutter ved ca. 85 grader over lidt bøgesmuld. Til dem havde jeg lavet en lille citron/dild mayonnaise.

Mayonnaise med citron og dild

2 pasteuriserede æggeblommer
Ca. ½ dl olivenolie
Ca. 1 – 3 dl vindruekerneolie
2 – 4 spsk citronsaft
Dild
Cayennepeber
Havsalt og friskkværnet peber

Målene er med vilje lidt upræcise, for man er nødt til at prøve sig frem stille og roligt og smage sig til den ønskede smag. Men princippet til hjemmelavet mayonnaise er enkelt.

Kom de pasteuriserede æggeblommer i en lille skål, drys med lidt salt og kom ca. 2 spsk citronsaft i. Pisk med en elpisker i et øjebliks tid, inden du begynder at hælde olien i. Først en tynd stråle vindruekerneolie, hele tiden mens elpiskeren kører. Kom ca. 1 dl i og skift så til olivenolien.

Hvis du udelukkende bruger olivenolie får den let en ret bitter smag, med mindre du bruger en meget, meget mild oliveolie. Hovedingrediensen bør derfor være en relativt smagsneutral olie og så kan man bruge olivenolie til at “krydre” med.

Når olivenolie er rørt i, går du tilbage til vindruekerneolien og fortsætter med at hælde i, indtil du synes mayonnaisen har den rette konsistens.

Så skal der smages til. Stille og roligt med salt og peber, evt. mere citronsaft og gerne lidt cayennepeber. Til sidst vendes den finthakkede dild i.

Leave a Reply