Ymer med makrel

Makrel med ymer og agurk

Jeg har på det senest genopdaget ymeren og især dens kvaliteter ud over ved morgenbordet. Både hvad angår smag og konsistens kan ymeren noget særligt, der gør den anvendelig i mange forskellige sammenhænge.

Ymer adskiller sig fra andre tykmælksprodukter, ved at vallen er drænet fra. Dermed stiger indholdet af tørstof, det vil sige protein, hvilket er med til at give ymeren dens tykkere konsistens og særlige cremede tekstur.

Hvis du støder på en såkaldt håndrørt ymer, så er det ikke bare et salgstrick. Måden, ymeren behandles på i den sidste fase af processen, har stor betydning for produktets viskositet, altså hvor tyktflydende det fremstår. Ymerens smag bestemmes til dels af de bakteriekulturer, der anvendes.

I den her sammenhæng foretrækker jeg den helt cremede og håndrørte version.

Røget makrel med ymer og agurk (4 pers.)

1 røget makrel
250 g ymer
½-1 agurk
Purløg
Havsalt
Friskkværnet sort peber
Eddike, f.eks. æble
Olivenolie

Del omhyggeligt og forsigtigt makrellen, så du ender med fire hele stykker som det på billedet.

Smag ymeren til med en lille smule salt og peber. Lav ca. 60 kugler af agurk med et parisiennejern eller tilsvarende mængde i små tern af den yderste del af agurken, altså uden kernerne. Resten af agurken, inkl kerner blendes og kommes i en si over en skål, så agurkesaften løber fra. Brug denne saft til en let vinaigrette. Smag agurkesaften til med ganske lidt eddike, for eksempel æbleeddike eller en lys vineddike. Smag til med lidt salt og peber og kom lidt olivenolie i, så den skiller.

Anret en god klat ymer i en dyb tallerken, læg makrel på toppen, drys med agurkekugler, finthakket purløg og hæld lidt agurkevinaigrette ved.

3 Comments

 1. Hans siger:

  Ser lækkert ud. Men du har også været dygtig til at få det arrangeret godt og taget et godt billede af det :-)

 2. Peter siger:

  Nøj det ser lækkert ud! Det må jeg lige give videre til kæresten så vi kan få det prøver :D

 3. Godtsulten siger:

  Hej Peter,
  Det er en meget enkel servering. Så tænker det måske er på tide, du selv kommer i køkkenet… :-)

Leave a Reply