Naturens Spisekammer

Jeg har igennem flere år arbejdet sammen med Anette Eckmann, og jeg er måske derfor også lidt farvet i min anmeldelse af hendes seneste kogebog, Naturens Spisekammer, der ser nærmere på de mange vilde urter, frugter og planter, man kan være heldig at finde i naturen og forny den daglige madlavning med.

Jeg har ikke bare fulgt bogens tilblivelsen fra sidelinjen, men også haft mulighed for at smage på mange af de opskrifter, der blev udviklet undervejs, og har derfor med egne smagsløg kunne konstatere, at der er mange spændende smage at trække på derude, hvis bare man ved, hvor man skal kigge.

Med det nye nordiske køkkens sejrsgang over hele kloden, har der været en stigende interesse for at vende blikket mod den vilde natur på vores egne breddegrader. Man kan derfor roligt sige, at bogen kommer lige til tiden.

Personligt synes jeg, at det er svært tilfredsstillende at tilberede ting, jeg selv har indsamlet, selvom jeg nu også sagtens kan forstå dem, der finder denne nyromantiske beskæftigelse lige lovlig politisk korrekt.

Jeg er på alle måder et by-menneske og kommer aldrig som sådan til at nyyyde naturen, som Anette og mange andre gør. For mig bliver naturen aldrig et sted jeg søger hen for at finde ro – den finder jeg meget bedre midt inde i byen – men når naturen byder sig til med ting, der kan spises, så vækkes min interesse hurtigt.

Naturens Spisekammer er en nyttig guide til at stifte et første bekendtskab i køkkenet med nogle af de mere eller mindre vilde ingredienser, som man kan finde rundt om det danske landskab.

I 41 selvstændige afsnit beskrives forskellige spiselige planter, frugter, nødder, bær og svampe. En del af dem kender vi alle sammen – æble, hindbær og blommer har de fleste formentlig smagt – men her er også planter som for mange sikkert vil være ukendte, i hvert fald i gastronomisk regi – f.eks. gederams, kveller, rødgran og valmue.

Hvert afsnit indledes med en kort beskrivelse af, hvor planten kan findes samt dens gastronomiske og sundhedsmæssige kvaliteter. Endvidere er der til alle afsnit knyttet mindst en opskrift, men som regel en hel del flere.

Blandt opskrifterne er der både kendte klassikere som hyldeblomstsaft, brændnældesuppe og æblesmør, men hovedparten er dog Anette Eckmanns egne kreative opskrifter, som for eksempel kvanis, gran og tonic, agernkakao og hybensuppe.

Under arbejdet med bogen, fik jeg selv lejlighed til at afprøve Anettes knækbrød med tang og n’oliven (nordiske “oliven”) lavet på umodne blommer. Begge dele et stort hit.

Bogen appellerer måske i første omgang primært til et kvindeligt publikum, med sin layout, stylede billeder, mange sundhedstips, og små bonusforslag om blomsterbinding etc., men alle der ønsker at bringe naturen ind i deres køkken, også selv om de bor på 2. sal på Nørrebro, vil kunne hente meget inspiration fra Naturens Spisekammer.

Naturens Spisekammer, Anette Eckmann
Foto: Bjarni B. Jacobsen og Anette Eckmann
Politikens forlag, 300,- (vejl.)

One Comment

  1. Kan kun tilslutte mig din begejstring. – Den er også blevet anmeldt på min hjemmeside – og har straks inspireret mig til at gå på indkøb i naturen.
    V.H
    Sofie

Leave a Reply