Smørrebrød til aften

Smørrebrød er for os danskere uløseligt forbundet med frokost, men der er faktisk ikke nogen grund til ikke også at gøre brug af denne velkendte form til aftensmaden, specielt som en forret.

Til gengæld siger det næsten sig selv, at man nok bør undgå de mest velkendte klassiskere fra frokostbordet, pompøse eller ej. Lad dig i stedet inspirere af selve princippet med et stykke rugbrød i bunden og et eller andet oven på og skab så din egen kreation.

Her er et enkelt bud:

Ristet rugbrød med røget torsk, citroncreme og dildsalat (10 pers.)

10 tynde skiver rugbrød
Olivenolie
10 skiver røget torsk
2½ dl creme fraiche 18%
1 citron
Havsalt og friskkværnet sort peber
Dild
Baby bedeblade
2-3 radiser

Skær rugbrødet ud i tynde skiver. Meget gerne et hjemmebagt et med masser af kerner. Dryp med lidt olivenolie og krydr med lidt havsalt og bag i ovnen ved 200 grader i 8-10 min.

I mellemtiden skylles lige dele salat og dild, tørres omhyggeligt og vendes sammen. Creme fraichen piskes med fintrevet skal af en citron og smages til med salt og peber. Radiser skæres i helt tynde skiver, evt. på et mandolinjern.

Anret salaten på det lune rugbrød, så fisken ovenpå, en stribe citroncreme og til sidst dækkes toppen med radiseskiver og hvert enkelt stykke får lige et vrid med peberkværnen.

Ristet rugbrød og røget fisk kalder på champagne, cava eller noget i den boldgade.

2 Comments

 1. For pokker hvor lyder – og ser – det LÆKKERT ud!! Røget torsk, det må jeg se om jeg kan opdrive herover i jyde-landet :-)

  Mange hilsner
  Birthe

 2. Godtsulten siger:

  Tak Birthe,
  Røget torsk kan varmt anbefales…som erstatning for al den elendige dambrugslaks, der fylder markedet…det er nu ikke så mange steder, jeg har set det…men spørg i fiskehandleren, om de ikke kan bestille det hjem…

  Bedste hilsner
  Rasmus

Leave a Reply