Hvad sker der for dig København?

Når man fornylig har tilbragt tre uger i Frankrig og væltet sig i et hav (pun intended) af fisk, muslinger, østers, jomfruhummer, vilde rejer, krabber og alt hvad ens maritime hjerte ellers kan begære, så kan man jo godt gå hen og blive lidt nedslået – omend ikke overrasket – over det ualmindeligt pauvre udbud herhjemme.

Vi Københavnere vil tilsyneladende ikke spise fisk. Kan ikke finde ud af det. Det er besværligt. Det er ulækkert. Det lugter. Der er ben i, som man kan dø af. Der er i hvert fald ikke mange, der køber det, og de få der gør, har åbenbart valgt at stille sig tilfreds med de tre-fire forskellige slags rimeligt uindbydende blå plastbakker fra Thorfisk med seks-syv-otte dage gammel fisk.

Jeg foretager de fleste af mine indkøb i Irma, dels fordi jeg her har mulighed for at finde fødevarer af bedre kvalitet end i de fleste andre supermarkedskæder i København, dels fordi der ligger to meget tæt på, hvor jeg bor. Fisk er dog ikke deres stærkeste side. Jeg griber mig selv i næsten dagligt at kaste et blik ned i den lille kølemontre. Griber mig selv i det, fordi jeg jo godt ved, at jeg ikke finder noget dernede, som jeg har lyst til at spise. Men alligevel kigger jeg derned næsten hver dag, måske i håbet om at hov, der ligger jo en flot langefilét… det stykke torsk er da ikke fem dage gammelt og skåret fra det tyndeste sted på fisken…sig mig engang, er det ikke rokkevinge?

Men nej, her skal jeg heller ikke forvente at finde andet end de sædvanlige Thorfisk produkter, jo måske et par frosne pangasius fileter fra Sydøstasien og lidt fiskeconvenience food som indbagt laks. Meget sigende er det også at gå ind på Irmas hjemmeside, hvor de gerne taler om kvaliteten af deres kød, vin, kaffe, øl, ost og andre mejeriprodukter, men sjovt nok intet nævner om udvalget af deres fisk. De ved nok godt, at det ikke lige er her, at de skal blære sig.

Men hvordan kan det gå til, at jeg i stort set samtlige supermarkeder kun kan finde de samme blå pakker fra Thorfisk? Begge de Irma’er jeg jævnligt handler i har deres egen slagter. Hvorfor har de ikke også en fiskemand, der løbende kan fileterer lidt frisk fisk i løbet af dagen og måske endda hive et par andre fisk hjem end de slags som Thorfisk kan finde ud af: laks, torsk, fiskefiléter? Og hvordan kan det gå til at Irma, der rask væk har over 30 forskellige slags kaffe på hylderne, stiller sig tilfreds med kun at føre frisk fisk fra én producent og så endda en med et sortiment på 10! produkter, hvoraf en er fiskefars og en anden stegte fiskefrikadeller.

Nu er det måske synd at lade al min harme gå ud over Irma. Men jeg vender den kun den vej, fordi det er et af de få steder rent supermarkedsmæssigt, jeg kunne ane en mulighed for bedre tider.

Og skulle man være af den fantasifulde opfattelse, at årsagen til det magre fiskeudbud i supermarkederne skyldes, at københavnernes sofistikerede og krævende smagsløg simpelthen kræver sprællede frisk fisk direkte fra fiskehandleren, bør man fyrer sin optiker.

Madbloggere kan man fodre svin med, men en fiskehandler er ikke sådan lige at støve op. Som det for eksempel fremgår af siden Danmarks Fiskehandlere, er der registreret syv fiskehandlere i København. Et opslag på De Gule Sider afslører et par stykker til, så det bliver til 10 i alt i København. Hm…kan det virkelig passe at der ikke skal mere end 10 fiskehandlere til at betjene over en halv million menneskers behov for helt frisk fisk og skaldyr?

Det kan hurtigt blive en hønen og ægget diskussion om, hvorvidt det er forbrugerne eller producenterne/industriens skyld, at fisken har så ringe vilkår her i København. Men i mine øjne er fiskebranchen overordnet set nødt til trække i en ny sweater og finde skraberen frem, hvis man vil have danskerne til at spise mere fisk. Og det indebærer blandt andet, at man stiller et bedre og bredere sortiment til rådighed…både hos fiskehandleren og helt ude i supermarkederne.

Det må kunne lade sig gøre!

11 Comments

 1. Louilicious siger:

  JA!! Meget mere frisk og udfordrende fisk til Kbh! Der holder en fiskevogn på Tove Ditlevsens Plads hver onsdag, han latterligt dyr, men han har et bredere udvalg end det gængse supermarkeds røvsyge rødspætter og fars af fiskeriaffald..

 2. Godtsulten siger:

  Ham kender jeg ikke…men jeg vil nu hellere betale lidt ekstra for ordentlig frisk fisk end de sørgelige rester fra Thorfisk…der nu slet ikke er så billige endda…

  Personligt er jeg ret begejstret for Windsor Fisk og Skaldyr på Peter Bangs Vej…fornuftige priser og et godt udvalg…og så er der selvfølgelig fiskeafdelingen i Inco, der er rigtig god og billig, men det er jo alle der lige har adgang der til…

  Men hvordan skal man dog få supermarkederne til at forstå, at vi ikke gider Thorfisk…og hvordan skal vi få Københavnerne til at forstå, at fisk er både nemt og helt ufarligt…?

 3. Laura siger:

  Jeg synes dette er en relevant diskussion – mæen. Selvom jeg er anser mig selv for at være meget entusiatisk omkring kvaliteten af den mad jeg spiser, og i øvrigt synes at fisk er noget af det lækreste, så køber jeg alligevel billig fisk i supermarkedet, selvom jeg hellere ville købe min fisk hos en fiskehandler (og mit kød hos en slagter). Hvorfor? Fordi jeg er på SU og har 200-250 kr. at købe mad for om ugen (det er halvdelen af mit rådighedsbeløb). SÅ, min pointe er – det er ikke nødvendigvis af ond vilje, uvidenhed eller manglende fornemmelse for kvalitet at mange af os fravælger fiskehandleren, men af nød. Tror ikke kun det gælder studerende, men også pensionister, enlige forsøgere, store familier mv.

  Billigere, gode råvarer eller højere beløb til os på overførsler – så er vi noget af vejen.

  Mvh. Laura

 4. Godtsulten siger:

  Hej Laura,

  Tak for din kommentar.

  Jeg skal ikke gøre mig klog på din eller andres privatøkonomi, faktum er dog at danskerne i gennemsnit er blandt dem i Europa, der bruger færrest penge på mad ud af deres disponible indkomst.

  At man kan spare en lille smule på de to-tre typer fisk supermarkederne fører i forhold til hos fiskehandleren er muligvis rigtig. Men de billigere typer fisk, som man i hvert fald i princippet burde kunne finde hos fiskehandleren, er helt sikkert aldrig til stede hos supermarkederne.

  Så hvis man springer dambrugslaksen med en holdbarhed på 8-9 dage over og i stedet forsøger sig med f.eks. sild, aborre, mørksej, makrel, muslinger og isinger, så burde man også kunne få råd til frisk fisk på SU-budgettet.

  Hilsen
  Rasmus

 5. Laura siger:

  Har netop fundet god frisk fisk – mørksej – til 55 kr halvkiloet hos fiskehandleren på Gammel Kongevej. Så jeg må jo nok give dig ret – det kan godt lade sig gøre at få langt bedre fisk end den fra supermarkedet, til den samme pris. Tak for sparket, man skal jo bare lede lidt efter de gode, ikke alt for dyre råvarer!

 6. Godtsulten siger:

  Fremragende Laura. :-)
  Glæder mig at høre, at jeg kunne lokke dig ned i fiskehandleren…

  Hilsen
  Rasmus

 7. Nicolai siger:

  Hej Godtsulten!

  Jeg tillader mig at påstå at du måske har en lidt forkert indgangsvinkel til problemet! Som udgangspunkt kunne man sige at supermarkedet slet ikke er stedet at finde sine højkvalitetsfødevarer, ihvertfald i nogen tilfælde. Jeg bruger også selv Irma (i Århus) en del, men samtidig ligger der en fantastisk fiskehandel på havnen som det kun tager mig et ekstra kvarter (uden bil), at besøge. Mørksejen er tilmed billigere end i kbh, 50 kr ½kiloet. På samme måde som man ikke går i Irma efter et rigtig godt stykke oksekød (de har noget, men det er bare ikke det samme), går man heller ikke i Irma efter et stykke rigtig lækker fisk. Jeg får selv en del fornøjelse ud af at gøre mine indkøb flere forskellige steder, det er en del af charmen, hvis du spørger mig. Jeg har dog ligesom dig begrænset tid, så jeg kan godt se problemet – men jeg mener det er et spørgsmål om prioriteter. Ellers kan jeg anbefale Årstidernes fiskekasse, det er hamrende dyrt, men dog godt.

  Nicolai

 8. Godtsulten siger:

  Hej Nicolai,

  Jeg tror du misforstår mig lidt. Og i virkeligheden kunne vi såmænd nok ikke være mere enige.

  Jeg beklager det generelle udbud af fisk i København, både i form af elendigt udbud i supermarkedet og i form af meget få fiskehandlere i København.

  Jeg vil meget gerne støtte de mindre specialforretninger og i tilfældet med fisk ender jeg jo netop altid med at gå til fiskehandleren for at finde et større udvalg og ordentlig kvalitet.

  I det hele taget bruger jeg meget gerne tid på indkøb, men samlet set lægger jeg nu nok flest penge i supermarkedet. Eksemplet med Irma synes jeg bare fint illustrerer det stedmoderlige forhold københavnerne tilsyneladende har til fisk, når udvalget endda her er så ringe.

  Og faktum er jo også at rigtig mange mennesker stort set udelukkende handler i supermarkedet, så hvis udbuddet og efterspørgslen af fisk skal i vejret, så skal det jo primært ske her. Derfor er det så ærgerligt at det er de samme tre-fire produkter, man finder alle vegne.

  Bedste hilsner
  Rasmus

 9. […] et friskt stykke laks hos din fiskemand – han har brug for din støtte! Her har jeg købt ind hos Windsor Fisk på Peter Bangsvej. Skær 4 lange stykker laks og lig dem […]

 10. Jens Rasmussen siger:

  Windsor fisk er en overset perle …

  Jeg handler der ofte og gerne. Personligt er jeg ikke så vild med de der fiskebiler synes jeg er blevet skuffet et par gange desværre, muligt det kun er den som holder her ved mig i vanløse.

 11. Simon siger:

  Vil I mad-connoisseurs ikke overveje at købe friske fisk direkte fra Nordsøen og være med til at støtte og sikre et lille levende fiskersamfund på vestkysten?
  Jeg er helt sikker på, at I kunne bidrage til et større og mere vildt udvalg, hvis I ville investere lidt af jeres street credibility i et sympatisk projekt. Direkte fra hav til bord.
  http://www.thorupstrandfisk.dk/koeb-fisk/kutteren-hm800/

  Hilsen
  Simon

Leave a Reply