Fiskefrikadeller og blandet baghave

Jeg har fornylig beklaget mig over, hvorfor det dog ikke kan lade sig gøre at fragte nogle af alle de gode grøntsager, der produceres rundt omkring på Sjælland, ind til hovedstaden. Og jeg har også omtalt Din Baghave, som jo lige præcis har fået den gode idé at alliere sig med nogle Sjællands bedste økologiske og biodynamiske grøntsagsavlere og åbne en grønthandler af højeste kvalitet.

Sidst jeg omtalte dem, havde de stadig ikke holdt åbningsdag, men det gjorde de i løbet af sommerferien, og i dag lykkedes det mig endelig at trille forbi og se på sagerne.

Den lille bod på Victor Borge Plads må siges at være meget interimistisk – to borde, lidt trækasser stillet op under et par campingpavillioner, der fra tid til anden var ved at blæse væk, men det er jo heller ikke ligefrem, designet det drejer sig om, for der var alt det, man umiddelbart kunne ønske sig af en god grønthandler: fremragende grøntsager i sæson, masser af ‘eksotiske’ indslag som små hvid/grønne asparges (nej, ikke hydrokølede fra Peru, men hvad der må være nogle Søren Wiuffs allersidste), skovsyre, hvide agurker, courgetteblomster, bronzefennikel og ikke mindst en god, personlig betjening.

Jeg kan godt frygte, at de kommende Torvehaller går hen og bliver så æstetisk smukke og lækre, at der slet ikke bliver plads til den her form for stader, hvor det primært er indholdet, der tæller. Men det må tiden jo vise. Hvis vi ender med en plads fyldt med små “Dine Baghaver”, “Din Hjemmeslagter”, “Din Bedste Fiskerven” og “Din mejerist og Ko.”, så skal jeg ikke klage. Og hvis du er i området omkring Nordre Frihavnsgade, så må du endelig huske at slå et smut forbi Din Baghave.

I min pose røg der omtalte hvid/grønne asparges samt nogle æggeblommekartofler, gulerødder, babyselleri, krondild og hvad der måske er vor tids mest trendy krydderurt: skovsyre.

Aspargesene måtte vente til i morgen, men resten blev taget i brug sammen med de planlagte fiskefrikadeller, og resultatet bar præg af de fremragende råvarer. Specielt gulerødderne og sellerien smagte virkelig godt. Og den friske skovsyre gav fint bid til den søde gulerodscreme.

Fiskefrikaddeller med krondild, gulerodscreme, ristet selleri og æggeblommekartofler (3-4 pers.)

½ kg torsk, lyssej, mørksej eller lign
10 g havsalt
1 løg
1 æg
4 spsk havregryn
Krondild eller alm. dild
Mælk
Friskkværnet sort peber

Skær fisken ud i grove stykker og kom dem i blenderen sammen med havsalt. Giv det en hurtig omgang. Riv løget og tilsæt sammen med æg, havregryn og de finthakkede krondildskærme (gem stilkene til kartoflerne). Blend igen. Jeg kan godt lide, at fiskekødet ikke er fuldstændig finthakket, men det afgør du selvfølgelig selv. Vend ud i en skål, krydr med sort peber og juster konsistensen med mælk. Rør omhyggeligt sammen, så du har en glat og homogen fars. Steg i en blanding af olivenolie og smør indtil de er pænt stegte på begge sider og faste i midten.

4 store gulerødder
5 g smør
Salt og peber
1 spsk creme fraiche 30%
Skovsyre

Skræl gulerødderne og skær dem i mindre stykker. Kom dem i en gryde sammen med ca. 1-2 dl vand, smør og lidt salt. Kog under låg til de er helt møre. Blend omhyggeligt og smag til med creme fraiche, salt og peber.

1 babyselleri
½ citron
Olivenolie
Smør
Salt og peber

Skræl sellerihovedet og skær det ud i små tern. Varm en pande godt op, lidt olie på og steg ved fuld knald i et par minutter. Skru ned for varmen, kom en klat smør og citronsaft på og lad det glasere sellerien et øjeblik. Smag til med salt og peber og evt. mere citronsaft.

½ kg æggeblommekartofler
Stilke fra krondild
Havsalt

Vask kartoflerne og kog dem i godt saltet vand sammen med stilkene fra krondilden. I det her tilfælde fik de ikke meget mere en 4 min, da vandet først kogte, men det afhænger selvfølgelig helt af sorten og størrelsen.

Servér straks det hele sammen og drys skovsyre på gulerodscremen og plukket krondild på kartoflerne.

2 Comments

 1. Sif siger:

  Hov, jeg vidste slet ikke at skovsyre var trendy. Må hellere gå ud og give mit bed solbriller på.

  Vi har et stort torvemarked her i Århus – men desværre er de fleste af staderne fulde af importerede grøntsager, istedet for de rare hjemmedyrkede sager, som der kun er 3-4 stande med. Så kan man jo ligeså godt gå i supermarkedet. Totalt ærgelig tendens.

 2. Godtsulten siger:

  Hæ…jo, den er god nok…skovsyren er helt fremme i skoen… :-)

  Og ja, hvorfor lave et marked, hvis det alligevel ikke rigtig kan andet end et supermarked? Nå, men jeg glæder mig nu til Torvehallerne kommer…så må jeg blive skuffet til den tid…og i mellemtiden kan jeg i hvert fald kun håbe på, at Din Baghave får så stor succes, at de snart kan åbne butikker over hele byen. Måske hele landet…se det kunne være interessant!

  Rasmus

Leave a Reply