Om korrekt mærkning og dagligdagens små glæder

For ikke så frygtelig mange år siden, så reglerne for markedsføring helt anderledes ud i USA. Eksempelvis måtte man ikke kalde sit produkt for mayonnaise eller brød, hvis det i produktionsmetoden i væsentlig grad afveg fra den måde, man almindeligvis lavede mayonnaise og brød. Fremstillede man et produkt, der skulle efterligne mayonnaise-smagen, men hvis ingrediensliste afslørede, at det ikke havde meget med originalen at gøre, så kunne man i bedste fald få lov til at kalde det for “imiteret mayonnaise”.

Desværre, desværre, desværre er denne fuldstændig elementært fornuftige regel som bekendt ændret, og grænsen for, hvad man i dag kan slippe afsted med at hælde i sit produkt – både over there og herhjemme – og stadig sælge det som mayonnaise eller brød, er vel dybest set ikke eksisterende. Forleden talte jeg 18 ingredienser i et brødlignende produkt, og jeg har hørt om brød med op til 41 ingredienser. Selv synes jeg, at bølgerne går højt, når jeg er oppe på 6 ingredienser inkl. vand.

Det kunne være interessant at se, om ikke det ville påvirke vores købevaner, hvis alle de produkter, der består af ingredienser, som man aldrig ville kunne finde i en almindelig husholdning , pludselig skulle markedsføres som det de rettelig er: imitationsprodukter. Måske ville flere mennesker stoppe op og spekulere over deres indkøbsvaner, når det gik op for dem, at hele deres spiseliv blot var en imitation.

Thrombin ville formentlig heller ikke være det store debatemne, hvis alle supermarkeder og restauranter skulle sælges deres sammenklisterede kød som imiteret entrecote eller imiteret mørbrad. Igen desværre, er jeg bange for, at det heller ikke er med den nye fødevareminister Henrik Høegh, at vi skal gøre os forhåbninger om at få indført anstændige mærkningsregler på de fødevarer, der bliver solgt i DK.

Mayonnaise er en af den slags ting, som der stort set ikke længere er nogen, der laver selv. Den industrielle version består vel typisk af en15+ ingredienser, hvor af hovedparten netop skal forsøge at efterligne lige præcis de ingredienser der burde være i en mayonnaise, men som her er så deprimerende fraværende. Jeg vil gerne udfordre enhver til at identificere samtlige produkter i en typisk industri-majonæse hurtigere, end jeg selv kan lave min egen, skulle nogen være i tvivl om, hvor lang tid det tager.

Og meget ofte skal der jo lige præcis ikke særlig meget til for at løfte et enkelt måltid fra blot at være sultstillende til at blive nydelsesgivende. F.eks. kan en friskrørt mayonnaise gøre underværker på alt lige fra en kartoffelmad på hjemmebagt rugbrød til en omgang æggesalat med dild på en letristet surdejsbolle.  Og lever man efter den ligeledes fornuftige regel om kun at spise mayo’en, når man selv har lavet den, så behøver man formentlig heller spekulere på kalorier og den slags kedelige ting.

Mayo

2 æggeblommer
Havsalt
½ tsk dijonsennep
1 spsk champagneeddike
4 spsk olivenolie
Vindruekerneolie

Kom æggeblommerne i et passende bæger sammen med salt, dijonsennep og champagneeddike. Anden lys eddike kan selvsagt også bruges. Giv det en hurtig omgang med stavblenderen, inden du stille og roligt hælder først olivenolie og så vindruekerneolien i, alt imens stavblenderen hele tiden kører, og indtil du har en god konsistens. Smag omhyggeligt til med salt, peber og eventuelt mere eddike. Stil på køl. Kan fint holde sig en 4-5 dage.

3 Comments

 1. Trine siger:

  Hej Rasmus
  Fik du set dig selv i Helvedes køkken i aften? :-) Meget morsomt at se resultatet.

  Trine

 2. Godtsulten siger:

  Hej Trine,

  Ja, nåede lige at se mig selv i tre sekunder. :-) Rimelig skuffende program, synes jeg. Lever slet ikke op til den dynamik, der er i originalen. Wassim er formentlig lige så dygtig i køkkenet som Gordon, men han er altså ikke helt så overvisende som gal køkkenchef… Og det er jo primært ham, der skal bære programmet. Tvivler på det bliver den store succes som TV2 håber på. Lidt for amatøragtigt produceret…

  Rasmus

 3. Trine siger:

  Enig, det var en lidt flad fornemmelse. Ikke altid at oversættelse eller lokalisering giver mening. ;-) Egentligt er jeg positivt overrasket over Wassim. For mig er det produktionen der halter.

Leave a Reply