10 gastronomisk gode gaver
Så er der ikke så mange dage til jul, men hvis du stadig ikke har fundet ud af, hvad din madgale onkel, niece, mor eller sønnesøn skal have i julegave, kan du her finde 10 forslag, der med garanti vil skabe begejstring og velsmag i køkkenet.
Litteratur
Kogebøger kan man aldrig få for mange af. Af de danske, har der især været to, der skilte sig ud i år. Den første er Aamanns til frokost af Adam Aamann-Christensen, der med stor originalitet giver et meget personligt og fornyende bud på den danske smørrebrødstradition; noget der var særdeles tiltrængt.
I den anden ende af skalaen finder vi Thomas Hermans dekadente og nærmest madpornografiske bud på en hypermoderne version af dansk mad i internationale dansesko. Nimb HERMAN er måske primært henvendt til kokkeeleven og virkeligt seriøse madnørder, for opskrifterne er på alle måde svært tilgængelige, men den er altså også uforskammet lækker bare at bladre i.
Udstyr
En af de maskiner, der også har fundet en plads i Thomas Hermans køkken, er den lidt hemmelige Thermomix TM31. Herhjemme lever maskinen et skjult liv på nogle af de danske stjernerestauranter og nyder slet ikke samme agtelse som mange steder i udlandet, hvor der er blogs, klubber og debatfora helliget vidunderet. Maskinen minder om en almindelig foodprocessor, men adskiller sig blandt flere andre ting ved at have et varmemodul i bunden. Den er således perfekt til tilberedning af saucer, supper, risotto og andre retter, der kræver præcis varmestyring og kontinuerlig opmærksomhed. Maskinen forhandles gennem frinox.dk og koster vist en 6000-7000 kr.
Et andet apparat, der tilsvarende har levet en skjult tilværelse de sidste par årtier, mange steder glemt bagerste i skabet, er trykkogeren. Men nu har flere af de såkaldt molekylære gastronomer kastet deres kærlighed på denne enkle maskine, der ikke bare kan skære en masse tid af tilberedningen, når den f.eks. står på traditionelle simreretter eller der skal laves fond, men er også fantastisk til at bevare alle smags- og duftstofferne nede i gryden. Derudover er det selvfølgelig også værd at tænke på, at det er et meget energibesparende apparat. Her er en fra WMF på tilbud.
Værktøj
I flere år veg jeg uden om mandolinjernet ud fra den misforståede antagelse, at det var da kun noget for folk, der ikke kunne finde ud af at bruge en kniv ordentligt. Men det er ikke til at komme uden om, mandolinen er et særdeles effektivt værktøj, der er meget nyttigt til mange opgaver, hvor man, skarp knivteknik eller ej, umuligt vil kunne producere et helt så ensartet resultat. Er din madglade gavemodtager endnu ikke begyndt at spille på mandolin, så vil den her japanske model fra Kunst og Køkkentøj helt sikkert være et godt sted at starte.
Et af de stykker værktøj, jeg har været mest glad for at få indenfor i køkkenet de sidste par år, er en simpel bordskraber eller spatel, som den på billedet ovenfor. Du har sikkert har set noget tilsvarende hos din lokale pizzamand. Jeg bruger den til at skære brøddej ud i boller og løfte dem over på bagepladen. Dette er specielt anvendeligt, når man arbejder med en relativt flydende dej, og på den måde undgår man at presse luften ud af dejen og får pæne ensartede boller, der bager på samme tid. Denne her er fundet hos H. W. Larsen.
Fast føde
Frysetørrede frugter og bær har været brugt i morgenmadsprodukter i flere år, men Lyo Sabores serien fra Albert y Ferran Adrià skiller sig ud med sin høje kvalitet. Her er hverken tilsat af aroma-, farvestoffer eller andet sjov, kun ren koncentreret frugtsmag. Et anvendeligt produkt der kan bruges i mange sammenhænge og tilføre maden en overraskende og anderledes tekstur. Herhjemme forhandles serien vist desværre kun i Inco, men kan findes flere steder på nettet.
Normalt kan det ikke anbefales at forære hjemmelavede gaver, med mindre man er under 7 år. Men en hjemmelavet madgave er undtagelsen, selv hvis du ikke er så erfaren i køkkenet. Skulle det i værste fald gå helt galt, skulle der være tid til at prøve igen. Prøv at finde på noget originalt, enten en af dine egne kreationer eller fra din yndlingskok. Det kan være alt lige fra en saltblanding til småkager eller en pickles, tænk kreativt, det eneste, der er vigtigt, er, at det smager godt, så smag omhyggeligt til, inden du hælder på glas. Og husk, at en væsentlig del af en god madgave er en lækker emballage.
Flydende sager
En usøgt eddike er en gave, der vil blive hos modtageren længe og minde ham eller hende om din fantastisk gode smag. En variant, der stadig er relativt ukendt herhjemme er Vinaigre de Banyuls. Denne eddike er lavet på den sydfranske dessertvin Banyuls, der smager lidt hen af en let portvin. Eddiken på disse vine er helt unik med både sødme og syre og masser af blomme og figen i smagen. Perfekt til dressing eller til at dryppe over bær eller på supper. Kan evt. foræres sammen med en flaske Banyuls, en af mine foretrukne dessertvine. Eddiken kan være svær at finde i handlen i Danmark, men CH vin importerer en og kan muligvis hjælpe dig videre til en forhandler.
Og har man først givet eddiken, er man jo næsten også nødt til at give olien. Mange har en tilbøjelighed til at være lidt fedtet, når det kommer til at købe olivenolie. Supermarkederne bugner jo med billig ekstra jomfruolivenolie, så hvorfor give mere for det samme. Men ligesom med f.eks. vin, er der forskel på Bourgogne og Bourgogne. Og ind imellem er det altså skægt, når man får lov til at smage det rigtig gode olivenolie, gerne fremstillet af oliven fra en gård og af folk, der har fulgt dem fra start til slut. Det kan smages. Personligt er jeg begejstret for olie lavet på de spanske Arbequina oliven. f.eks. den økologiske Abbæ d Queiles, der sælges hos Laudrup Vin.
Hey Rasmus,
du glemte “Alle Europas trestjernede restauranter” – jeg fået denne overlækre bog i julegave og smidt en anmeldelse af den på: http://gastromand.dk/gastromand-anmelder-alle-europas-trestjernede-restauranter/
/Tak for en go’ blog!
Hej Anders,
Selv tak.
Kender godt omtalte bog, men jeg må indrømme, at jeg ikke fandt den voldsomt interessant. Bl.a. fordi, som du selv nævner, at der ikke er nogle opskrifter i. For mig at se, er det virkelig en mangel. På den måde kunne læseren jo rent faktisk have taget del i forfatternes rejse, og smagt på nogle af glæderne.
Jeg er ikke i tvivl om, at det må have været fantatisk at skrive bogen, men som læser får man, efter min mening, altså ikke rigtig del i fornøjelsen…
Rasmus