Archive for marts 2009

Dansk whisky

Hvis du har penge på lommen og hang til det unikke, så åbner det danske Whisky destilleri Stauning i dag kl. 17 op for salget af deres Stauning Peated Reserve 1st Edition. Den første udgave af deres røgede Single Malt Whisky. Eller det vil sige, der åbnes op for salget af et ejerbevis på Peated Reserve, for whiskyen tappes først på […]

En whopper i armhulen

Jeg kan huske, at jeg for nogle år siden læste, at man nu kunne købe “dåsesmag” til at hælde over den friske frugt, hvis ens børn var blevet vænnet til den ekstra søde og let metalliske smag af frugt på dåse og derfor ikke ville spise den friske variant. Flame deodoranten, der er fremstillet af Burger King, falder […]

Let og billig hverdagsmad – pasta med tomatsovs

I den vanvittige, men ret underholdende serie af programmer In Search of Perfection, forsøger Heston Blumenthal at skabe ultimative versioner af velkendte retter. I hans version af spaghetti bolognese lagde jeg specielt mærke til, at han hælder lidt fiskesauce i, fordi fiskesauce er fyldt med umami, hvilket fremhæver smagen af kødet. Dette fik mig til at eksperimentere lidt med den […]

Den altædendes dilemma

Jeg har lige købt og ser frem til at læse den voldsomt omtalte og hædret bog The Omnivore’s Dilemma (2006) af den amerikanske journalist Michael Pollan, hvori han følger fire forskellige måltider tilbage gennem hele produktionsprocessen. De fire måltider går fra fastfoodmåltidet til måltidet tilberedt af storindustrielt fremstillede økologiske råvarer over måltidet lavet af økologiske […]

Kammerskinke

Her på det sidste er jeg flere gange stødt på et produkt ved navn kammerskinke, der skulle komme fra Thy. Uden at jeg vidste, hvad det var, kunne jeg konstatere, at de kongelige spiste det, og at man kunne få det på R Vinbar – Restaurationens lillesøster. En nærmere søgning gjorde mig dog hurtigt klogere. Kammerskinken er en dansk produceret skinke, der […]

Weekendmad – Kalvespidsbryst med grøntsager

Det her er ren mormor. Sikkert sådan noget som Thomas Herman sikkert kunne finde på at lave i en ny dekonstrueret version på sin Michelin restaurant. Originalen skal man nu heller ikke kimse af. Dansk mad, når det er bedst. Det hele foregår i en gryde. Det tager lidt tid, men der er intet kompliceret i det […]

En to-stjernet Superbrugs, nej vel?

Så kom de. Stjernerne. Nej, ikke Hollywoodstjernerne, men Michelinstjernerne, der egentligt ikke ligner stjerner, men snarere en blomst. Hertil morgen blev der uddelt stjerner til de danske restauranter, det vil sige, de københavnske restauranter, for selv om inspektørerne uden problemer rejser til selv den mindste flække i Frankrig, Italien, og Spanien, ja, så orker de ikke rigtig at forlade […]

Weekendmad – muslinger med lir

Jeg har længe været vild med de små dåser med muslinger i escabeche sauce, som man kan få i Irma. Adskillige gange efterhånden, har jeg med stor succes blot hældt hele indholdet op på en lille tallerken, drysset med lidt finthakket persille og serveret med hjemmebagt brød som en meget, meget let forret. Og det både til gæster, […]

Dårlig pop kræver gode popcorn

Mange forfalder til at købe selv de mest banale produkter som halv- eller helfabrikata. Med dette følger ofte, at noget forholdsvis uskyldigt bliver forvandlet til et mere eller mindre usundt eller direkte skadeligt produkt. Tag nu for eksempel popcorn, der i den populære mikropop version har vist sig at kunne give popcornlunger på grund af den diacetyl […]

Sundhed og madkultur

Har du også undret dig over, hvordan det kan være, at franskmændene ikke døjer med fedme, høje kolesteroltal og hjerte-karsygdomme i samme omfang, som mange andre vestlige lande, og om dette måske kunne havde noget med deres madkultur at gøre? Den franske madsociolog Clause Fischler, der i årtier har forsket i blandt andet madkultur, har forsøgt at kortlægge og sammenligne spisevaner og måltidskulturer […]